Menu kesukaan Szen
sekeluarga terutama suami tersayang Szen. Cara masakan yang sungguh mudah dan
ringkas. Tidak memerlukan penumisan dan bawang.
Hanya bahan-bahan untuk mewangikan
masakan ini. Cubalah pasti menjadi menu kesukaan keluarga. Jom cuba &
kongsi resepi ini ~ Sharizen Kitchen.
RESIPI MASAK LEMAK CILI PADI EKOR
LEMBU
===============================
(Olahan : Sharizen Kassim)
BAHAN-BAHAN:-
1 kilo Ekor Lembu
20 biji Cili Padi ( campuran
merah & hijau)
1 sudu besar Kunyit Serbuk
1 keping Asam Keping
1 kotak Santan Segera ( Santan
ikut kepekatan & kelemakan suka)
2 Batang Serai ( boleh dititik @
dikisar )
2" Inci Halia ( dititik @
dikisar )
4 Daun Limau Purut
Kentang ( Ikut Suka Bilangan)
Garam & Gula ikut suka
Air Untuk Merebus Ekor Lembu
CARA-CARANYA :-
1. Kisar Cili Padi dan Kunyit
Serbuk Bersama Air. ( Nota: Boleh sekali kisar serai dan halia).
2. Air kisaran tadi dan asam
keping di masukkan kedalam periuk yang berisi ekor lembu. Renihkan sehingga
ekor lembu lembut. (Nota: Air renihan jangan terlalu banyak. Takut cair. Bila
air berkurangan masukkan air panas. Sekiranya ekor lembu masih keras.)
3. Bila ekor lembu dah lembut dan
air juga berkurangan. Masukkan santan, kentang, garam dan gula. Kacau.
Perlahankan api. Tutup bila kentang empuk.
Boleh dihidangkan dengan Nasi
putih, sambal belacan tomato atau kerabu mangga. Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment