Saturday, 1 August 2015

AISKRIM BUAT SENDIRI

Walaupun cuaca panas sejuk, aiskrim tetap pilihan hati kanak-kanak kecil & dewasa matang termasuklah Szen. Namun faktor kemanisan dan belanja tetap diambilkira. Mana taknya setiap ahli keluarga mempunyai citarasa sendiri.


Kempislah poket kalau setiap kali beli berbagai perisa. Jadi Szen cadangkan cuba Resepi Aiskrim Buatan Sendiri ini. Sungguh Lazat dan teramatlah mudah.Boleh adjust kemanisan dan perisanya. Pasti ahli keluarga teruja. Jom buat & KONGSI resepi ini ~Sharizen Kitchen.


RESIPI AISKRIM BUAT SENDIRI
======================
(Oleh : Sharizen Kitchen )

BAHANNYA :-
AISKRIM PERISA OREO
1 tin Susu Cair
1/2 tin Susu Pekat - boleh dikurangkan ikut kadar kemanisan yang disukai.
1 sudu kecil esen vanilla
1 peket @ 14 keping Biskut Oreo
1 sudu besar Ovalett - pastikan halal
1 biji Telur - pilihan

CARANYA:-

1. Biskut Oreo dibahagi dua. Separuh disederhana hancurkan dan separuh dikisar.(Nota: Kalau nak kisar semua biskut pun boleh. Ikut citarasa sendiri)

2. UNTUK ADUNAN AISKRIM, masukkan Susu Cair, Susu Pekat, Esen Vanilla, Telur dan Ovalett dan separuh Oreo ke dalam mixer dan putar adunan dalam 15minit. Kalau takde mixer boleh gunakan blender tapi pastikan bebas kepedasan cili.

3. Bila nampak kembang dan berkrim masukkan separuh biskut oreo yang dah dihancurkan tadi ke dalam adunan. Kacau rata.

4. Masukkan adunan ais krim ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais sejukbeku. Tunggu bekukan semalaman atau 8 jam dan sedia untuk di makan.


UNTUK AISKRIM BERPERISA JAGUNG @ SEBAGAINYA:- Hanya tukar Biskut Oreo ke 1 tin Jagung Berkrim. Kemanisan aiskim Jagung harus dirasa sebab Jagung Berkrim dalam Tin tiada gula. Selamat Mencuba~ Sharizen's Kitchen.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...