Bila cakap pasal kerabu
mesti teringat kerabu yang berkelapa, berkerisik atau mangga. Kali ini sahabat Szen
Puan Suriya Ismail ikhlas berkongsi resepi Kerabu Sotong & Udang yang khas
dari Siam. Sedap rasanya masam manis sehingga menjilat pinggan.
Hehehe.
Hidangkan kelainan kepada keluarga anda. Terima kasih sahabatku Suriya. Jom
cuba & KONGSI ~ Sharizen Kitchen
RESIPI KERABU SOTONG
& UDANG
==============================
(Oleh : Sharizen Kitchen )
BAHANNYA:-
500gm Sotong / Udang
Basah
1 biji Tomato - dibelah
8
1 biji Bawang Besar -
dihiris
Cili Padi -ikut suka
kepedasan - dihiris
1 biji Cili Merah-
dihiris
3 sudu besar Sos Ikan
4 sudu besar Air Limau
Nipis
Garam Gula -ikut suka
CARANYA:-
1. Buang kulit Udang
dan Sotong. Potong kecilkecil ikut suka.
2. Gaul dengan sedikit
garam. Panaskan kuali dan kemudian panaskan Sotong/Udang diatas kuali sekejap
sehingga Sotong dan Udang masak. Ketepikan.
3. Hiris Bawang Besar,
Cili Padi dan Cili Merah dan Tomato dibelah lapan.
4. Dalam mangkuk
masukkan Sos Ikan, Air Limau, Secubit Garam Gula dan gaul rata. Selepas itu
masukkan kesemua bahan termasuk Sotong atau Udang dan gaul rata.
5. Rasa dan tambah
perisanya ikut citarasa masing-masing.
*** TIPS:- AIR LIMAU
NIPIS BOLEH DITUKAR DENGAN ASSAM JAWA***
No comments:
Post a Comment