Monday 7 December 2015

DONUT IKAN BILIS





Donut Ikan Bilis ini rupanya seakan-akan kuih vadai india. Tetapi rasanya seperti kuih jemput-jemput bilis. Teramat sedap dan garing.


Lagi-lagi bila dicicahkan dengan sambal bilis dan/atau Assam Pedas. Perghh memang nikmat. Jom cuba ~ Sharizen Kitchen.


DONUT IKAN BILIS
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resepi Asal : Buku Aneka Rasa Donut - Norhayani Mohd Nor)

BAHANNYA:
200gm Tepung Gandum
50gm Tepung Berprotin Tinggi
140ml Air Suam
30gm Margerin/Mentega

1/2 sk Garam
2 sb Gula
1 sk Yis Kering
30gm Ikan Bilis
1 batang Daun Bawang
Minyak Untuk Menggoreng

CARANYA :-

1. Basuhkan ikan bilis dan toskan.

2. Masukkan tepung berprotin tinggi dan ikan bilis kedalam pengisar kering. Kisar selama 1-2 minit.

3. Masukkan tepung gandum, bahan yang dikisar tadi, garam, gula, serbuk cili dan daun bawang kedalam mangkuk. Kacau dengan spatula sehingga sebati.

4. Kemudian masukkan air suam dan yis kering. Uli sehingga tiada debu-debu tepung. Masukkan pula margerin. Uli sehingga elastik dan kenyal. Biarkan doh kembang sehingga 2 kali ganda.

5. Bahagikan doh kepada 12 bahagian kecil. Buatkan bentuk bulat. Biarkan 5-10 minit.

6. Tekan sedikit doh dengan jari, buat lubang ditengah-tengah. Tutup dengan kain lembab. Biarkan kembang sehingga 2 kali dari saiz asal.

7. Panaskan minyak didalam kuali. Goreng dengan api sederhana hingga perang keemasan dan toskan.

Selamat mencuba ~ Sharizen Kitchen.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...