Wednesday 9 December 2015

KARIPAP MANIS BERKALER


Resepi daripada YM Raja Rozela Rasdi ini memang menarik dan kreatif seperti selalu. Rasanya pula amat lembut dan gebu. Lebih-lebih lagi berintikan kastad jagung manis.


Patut cuba resepi karipap manis berkaler ini. Sesuai dijadikan hidangan setiap waktu atau dibuat bila ada keramaian pasti menjadi rebutan ramai. Jom cuba ~ Sharizen Kitchen.


KARIPAP MANIS BERKALER
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resepi : YM Raja Rozela Rasdi)

BAHANNYA:-

A. Bahan-bahan untuk inti

1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 tin besar jagung manis berkrim
1/2 cawan tepung kastad
3/4 cawan gula

Cara membuatnya:-

1. Kacau tepung kastad dengan air hingga sebati. Tapis dan masukkan kedalam periuk bersama susu cair dan gula.

2. Masak diatas api sederhana dan kacau selalu supaya tidak berketul. Kacau sehingga pekat dan licin. Tutup api dan angkat. Ketepikan.



B. Bahan-bahan untuk membuat Karipap

2 cawan tepung naik sendiri - diayak
1/4 cawan gula
1 biji telur
2 sudu kecil yis segera
1 1/2 cawan susu segar
(tambah 1/2 cawan air jika adunan
 pekat, agak-agak seperti adunan pancake/dadar tapi jangan terlalu cair)
1 sudu besar majerin
Pewarna kegemaran

Cara-cara

1. Pukul telur sehingga kembang. Masukkan susu segar, air, gula, yis dan majerin cair gaul hingga sebati.

2. Masukkan tepung, gaul rata dan kisar sebentar didalam pengisar dan tapis.

3. Perap adunan selama 1-2 jam (lebih lama lebih baik) sehingga adunan berbuih.

3. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kegemaran.

4. Panaskan kuali non-stik dan tanpa menggunakan minyak,  tuang 1 sendok adunan kemudian ratakan. Tutup kuali dengan penutup. Adunan cepat masak jadi jangan biarkan terlalu lama.

5. Apabila sudah kering, angkat dan letakkan satu sudu besar inti kastad tadi ditengah. Lipat separa bulatan dan tekan dengan garfu di bahagian lipatan.

6. Ulangi sehingga selesai.

7. Karipap akan menjadi semakin lembut apabila sejuk.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...