Tart Nenas Aliza ini memang sedap, gebu dan lembut. Patut cuba resepi ini. Sekali makan nak berkali-kali.
Hidangkan pada keluarga dan tetamu pasti menjadi kegemaran semua. Jom cuba ~ Sharizen Kitchen.
TART NENAS ALIZA
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resepi : Noor Aliza Mat Nasir)
BAHANNYA:-
Bahan Untuk Membuat Jem
5 biji nenas sederhana besar
1 - 1 1/2 senduk gula atau
ikut kesesuaian
1-2 titik pewarna kuning
Bahan-bahan Untuk Membuat Doh
3 cawan tepung gandum
250 gram mentega (Lebih enak
jika menggunakan jenama Buttercup)
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuat INTI NENAS:
1. Kupas kulit nenas dan bersihkan. Potong kepada saiz kecil
jika ingin kisar. Kalau hendak sagat, tidak perlu dipotong untuk memudahkan
proses menyagat.
2. Tos jus nenas semalaman dengan menggunakan tapis atau kain
muslin.
3. Satukan nenas yang telah ditos bersama dengan gula dan
pewarna dan dimasak atas api yang kecil.
4. Kacau selalu bagi mengelakkan nenas hangus. Masak nenas
hingga kering supaya boleh disimpan lama.
5. Angkat apabila nenas telah kering dan bulatkan seperti bebola
kecil mengikut kesesuaian dan ketepikan.
Cara Membuat DOH TEPUNG:-
1. Pukul mentega bersama kuning telur menggunakan senduk kayu.
Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
2. Apabila adunan sudah sebati, masukkan tepung sedikit demi
sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.
3. Ambil sebahagian doh dan canai mengikut ketebalan yang
bersesuaian. Terap menggunakan acuan tat dan letakkan bebola jem tadi
diatasnya. Tekan sedikit supaya kemas.
4. Ulangi sehingga adunan habis.
5. Sapu butter atau majerin pada loyang pembakar dan bakar kuih
tat yang telah disusun pada suhu 170-175C hingga kekuningan atau sehingga cukup
masak.
6. Angkat dan sejukkan diatas redai sebelum disimpan dalam bekas
kedap udara.
Selamat
Mencuba
Sedap niiiii super duper sedap
ReplyDeleteUnknown patut cuba ni mmg sedap super duper
ReplyDelete