Setiap negeri berlainan
cara dan panggilan. Resipi kali ini pemberian sahabat Szen, Puan Noor Aliza
patut dicuba bagi mereka yang masih tidak tahu cara membuatnya.
Caranya mudah
dan rasanya teramatlah sedap & berkhasiat. Terima kasih sahabatku Aliza.
Jom cuba & KONGSI resepi ini~ Sharizen Kitchen.
RESIPI BUBUR ASYURA
================
( Oleh : Sharizen Kitchen)
BAHANNYA:
1 genggam kacang putih
1 genggam kacang merah
1 genggam kacang hijau
1 genggam biji gandum
1 tin jagung
1/2 biji ubi keledek
1/2 biji ubi keladi
Sedikit sagu (di rendam)
Sedikit halia (di hiris)
Daun pandan.
Boleh Ditambah Dengan Berbagai
Kekacang Kegemara.
CARANYA:-
1. Rebus semua kekacang
berasingan. Jangan direbus sekali nanti warnanya tidak cantik.
2.Setelah semua dah di rebus
masukkan kedalam periuk.
3.Masukkan santan dan masak.
Masukkan sagu yg direndam tadi supaya bubur menjadi pekat. Masukkan sedikit
garam dan gula.
4. Siap untuk dihidangkan.~
Selamat Mencuba dari Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment