Friday, 31 July 2015

BUBUR ASYURA


Setiap negeri berlainan cara dan panggilan. Resipi kali ini pemberian sahabat Szen, Puan Noor Aliza patut dicuba bagi mereka yang masih tidak tahu cara membuatnya.


Caranya mudah dan rasanya teramatlah sedap & berkhasiat. Terima kasih sahabatku Aliza. Jom cuba & KONGSI resepi ini~ Sharizen Kitchen.


RESIPI BUBUR ASYURA
================
( Oleh : Sharizen Kitchen)

BAHANNYA:
1 genggam kacang putih
1 genggam kacang merah
1 genggam kacang hijau
1 genggam biji gandum
1 tin jagung

1/2 biji ubi keledek
1/2 biji ubi keladi
Sedikit sagu (di rendam)
Sedikit halia (di hiris)
Daun pandan.
Boleh Ditambah Dengan Berbagai Kekacang Kegemara.

CARANYA:-
1. Rebus semua kekacang berasingan. Jangan direbus sekali nanti warnanya tidak cantik.

2.Setelah semua dah di rebus masukkan kedalam periuk.

3.Masukkan santan dan masak. Masukkan sagu yg direndam tadi supaya bubur menjadi pekat. Masukkan sedikit garam dan gula.

4. Siap untuk dihidangkan.~ Selamat Mencuba dari Sharizen Kitchen.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...