Kali ini pula admin
mengetengah resepi kiriman sahabat admin Puan Rozela Mohd Rasdi, Puding Karamel
yang tidak menggunakan telur. Sesuai untuk yang sedang berpantang telur, alahan
telur dan yang mengamalkan diet sayuran.
Pudding Karamel ini amat lembut, gebu
dan sedap walaupun tanpa telur. Rugi kalau tak cuba & Amat mudah. Terima
kasih Puan Rozela. Jom cuba & KONGSI resepi ini ~ Sharizen Kitchen.
RESIPI
PUDING KARAMEL TANPA TELUR
===========================
(Oleh
: Sharizen Kitchen)
BAHAN2NYA:-
BAHAN UNTUK GULA HANGUS
1
cawan Gula Pasir
BAHAN B UNTUK PUDDING
1
paket @ 10gm Serbuk Agar-Agar
4
cawan Air
1/2
cawan Gula Pasir
1/2
cawan Susu Pekat Manis
1 tin
Susu Cair
3 sb
Tepung Kastad
1 sk
Esen Vanilla
CARANYA:-
A. CARA UNTUK GULA HANGUS:
1.Untuk membuat gula hangus, taburkan gula kedalam
loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan
keseluruhan loyang. Ketepikan.
2. Sekiranya ingin menggunakan acuan kecil, guna sudu
kecil dan masukkan karamel kedlm acuan sebelum ia membeku. Ketepikan.
B. CARA
UNTUK PUDDING :
1. Satukan semua bahan B kedalam
kuali kecuali tepung kastad.
2. Didalam bekas yang lain,
campurkan 3 sudu campuran bahan dari kuali dan tepung kastad dan kacau hingga
sebati. Kemudian masukkan kedalam kuali dan kacau sehingga sebati. Pastikan
tepung kastad tidak berketul.
3. Setelah mendidih, angkat adunan
dan curahkan kedalam loyang yang berisi karamel tadi dan juga acuan kecil.
Sejukkan didalam peti sejuk dan sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment