Siapa
pernah makan Ikan Jelita Butter Milk? Kalau tak pernah cuba resipi pemberian
sahabat Szen Puan Suriya Ismail. Teramat sedap, rangup dan tidak muak.
Sesuai
untuk yang tidak suka pedas. Kalau tak suka ikan tukar aje ke ayam, udang dan
sotong. Semestinya sedap.Lagi satu ia memberi kelainan kepada menu harian kita.
Terima kasih Puan Suriya. Jom cuba & 'KONGSI' resipi ini... ~ Sharizen
Kitchen.
RESEPI IKAN JELITA BUTTER MILK
(Oleh : Sharizen Kitchen)
BAHANNYA:-
(NOTA: Kalau tak makan ikan boleh
ditukar ke ayam, udang dan sotong)
BAHAN A: UNTUK IKAN
1 kilo Isi Ikan
1 cawan Tepung Jagung
2 biji Telur
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng
BAHAN B: UNTUK KUAH
1 tin Susu cair
3 keping Keju Keping
4 tangkai Daun Kari
5 ulas Bawang putih
2 sudu besar Gula
6 bijo Cili padi
2 sudu besar Mentega
CARA MENGGORENG BAHAN A:-
1.Potong isi ikan atau ayam
mendadu.
2.Pecahkan telor dlm mangkuk.
3. Panas kan semangkuk minyak dlm
kuali.
4. Celup isi ikan atau ayam dlm
telor kemudian lumur dgn tepung jagung. Goreng hingga masak. Kemudian
ketepikan.
CARA MEMBUAT KUAHNYA:-
1. Cincang bawang putih.
2. Hiris cili padi.
3.panas kan kuali dan masukkan
butter,bawang putih,dan daun kari. Tumis sampai naik baunya.
4. Masukkan cili padi gaul
sekejap kemudian masukkan susucair,gula dan cheese. Kacau hingga mendidih.
5.Tutup api kemudian masukkan isi
ikan yg sudah di goreng tadi dan gaul hingga mesra siap.
No comments:
Post a Comment