Sambal belacan siapa
tak suka? Pembuka selera untuk setiap hidangan kari, assam pedas, assam rebus
dan masak lomak. Jadi tak salah ubah cara buat sambal belacan. Campurkan dengan
tomato, pasti jadi rebutan. Tukar selera.
Sambal belacan ini terasa masam masam
manis pedas gitu. Sungguh menyelerakan dan sedap teramat. Jom cuba & SHARE
resepi ini. ~ Selamat Mencuba ~ Sharizen's Kitchen.
RESIPI SAMBAL BELACAN TOMATO
=======================
( Oleh : Sharizen Kitchen)
BAHANNYA:-
5 biji Cili Merah- dibuang
bijinya & potong kecil
5 biji Cili Padi - ikut suka
kepedasan
1/2 biji Bawang Besar - dipotong
kecil
1 inci Belacan - dibakar
1 biji Tomato Besar- dicincang
halus
3 biji Limau Kasturi - diperah
airnya & dihiris kulitnya
Garam Gula - secukup rasa
CARANYA:-
1. Tumbuk Cili Merah, Cili Padi,
Bawang Besar dan Belacan sehingga lumat. Boleh juga dikisar gunakan blender
tapi masukkan suku Tomato yang dicincang tadi. Lalu diblender.
2. Masukkan bahan yang ditumbuk
atau kisar kedalam mangkuk dan masukkan tomato cincang, air dan kulit limau
kasturi. Kacau rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
3. Sedap dimakan bersama kuah
kari, assam pedas dan masak lemak. Selamat Mencuba ~ Sharizen Kitchen.
rugi tak try ni kak... fuuhh
ReplyDelete