Bila cakap pasal kerabu
mesti teringat kerabu yang berkelapa, berkerisik atau mangga. Kali ini sahabat Szen
Puan Suriya Ismail ikhlas berkongsi resepi Kerabu Sotong & Udang yang khas
dari Siam. Sedap rasanya masam manis sehingga menjilat pinggan.
Monday, 31 August 2015
Sunday, 9 August 2015
APAM TAPAI UBI
Apam ini tidak
menggunakan eno. Tapi hanya menggunakan Tapai Ubi untuk mengembang dan
mengebukannya.
Saturday, 8 August 2015
LEMAK CILI PADI EKOR
Menu kesukaan Szen
sekeluarga terutama suami tersayang Szen. Cara masakan yang sungguh mudah dan
ringkas. Tidak memerlukan penumisan dan bawang.
Friday, 7 August 2015
BEBOLA KELEDEK GORENG
Resepi kali ini amat
sedap dan ringkas dibuat. Tak banyak kerenah. Sesuai dibuat sebagai sarapan
pagi dan hidangan tetamu. Pasti jadi rebutan.
Thursday, 6 August 2015
SAMBAL BELACAN TOMATO
Sambal belacan siapa
tak suka? Pembuka selera untuk setiap hidangan kari, assam pedas, assam rebus
dan masak lomak. Jadi tak salah ubah cara buat sambal belacan. Campurkan dengan
tomato, pasti jadi rebutan. Tukar selera.
Wednesday, 5 August 2015
AYAM BERLADA KACANG PANJANG
Szen suka resipi ini
sebab ada 2 dlm 1. Tak payah masak banyak-banyak lauk. Lagi satu sesuai untuk
yang tengah diet protein itu. Bukan semua yang tahu buat resipi yang mudah
& sedap ini.
Tuesday, 4 August 2015
ASAM PEDAS WANGI
Terdapat pelbagai
resipi dan cara membuat Asam Pedas mengikut negeri masing-masing. Memandangkan
Szen orang Melaka/Selangor kebanyakan cara memasak Asam Pedas Wangi akan
mengikuti cara memasak orang Melaka.
Monday, 3 August 2015
Sunday, 2 August 2015
APAM GEBU BLINK BLINK
Sahabat Szen YM Raja
Rozela Raja Mohd Rasdi beri resepi ini untuk dicuba. Katanya sedap, gebu &
rasanya seakan-akan kek. Jadi Szen pun cuba buat Apam Gebu Blink Blink dengan
pelbagai cara.
Saturday, 1 August 2015
AISKRIM BUAT SENDIRI
Walaupun cuaca panas
sejuk, aiskrim tetap pilihan hati kanak-kanak kecil & dewasa matang
termasuklah Szen. Namun faktor kemanisan dan belanja tetap diambilkira. Mana
taknya setiap ahli keluarga mempunyai citarasa sendiri.
Subscribe to:
Posts (Atom)