Lain dari yang lain resepi dari sahabat Szen ini, Lizarose Abdullah. Bila dicuba dan dihidangkan kepada keluarga, abis licin hidangnya. Resepi ini sedap dan menyelerakan.
Friday, 11 December 2015
Thursday, 10 December 2015
SIPUT SEDUT GORENG TOMYAM AKA SOS TIRAM
Nampak siput sedut pasti teringat masak lemak siput sedut. Kali ini Szen beri resepi baru untuk siput sedut. Resepi dari Chef Mama aka Rasmishah Senin.
Wednesday, 9 December 2015
KARIPAP MANIS BERKALER
Resepi daripada YM Raja Rozela Rasdi ini memang menarik dan kreatif seperti selalu. Rasanya pula amat lembut dan gebu. Lebih-lebih lagi berintikan kastad jagung manis.
Tuesday, 8 December 2015
TART NENAS ALIZA
Tart Nenas Aliza ini memang sedap, gebu dan lembut. Patut cuba resepi ini. Sekali makan nak berkali-kali.
Monday, 7 December 2015
DONUT IKAN BILIS
Donut Ikan Bilis ini rupanya seakan-akan kuih vadai india. Tetapi rasanya seperti kuih jemput-jemput bilis. Teramat sedap dan garing.
Friday, 4 December 2015
POLKADOT KETAYAP
Cantik dan sedap itu yang boleh Szen katakan. Resepi dari YM Raja Rozela aka Chef Manisan ini memang menawan hati dan seperti biasa sahabat Szen, Rozie ini amat kreatif dan teliti didalam pembikinan kuih muih @ pencuci mulut.
Thursday, 3 December 2015
SAMBAL BELACAN CEKOR
Hidangan kali ini bukan sahaja sedap tetapi berkhasiat. Biasa bila dengar perkataan sambal belacan pasti teringat cili padi/ cili merah bersalut belacan.
Wednesday, 2 December 2015
APAM PISANG KUKUS TANPA TELUR
Apam Pisang Kukus Tanpa Telur ini patut dicuba. Apam ini amatlah sedap. Rasa apam ini bukanlah seperti rasa kek atau apam pisang yang menggunakan telur.
Tuesday, 1 December 2015
PUTERI AYU KEJU
Puteri Ayu Keju ini seakan-akan Kuih Seayu Keirah tapi agak berbeza kerana telah diubah dan diletakkan keju dan tiada kelapa. Jom cuba resepi daripada sahabat Szen, Puan Lizarose yang sedap dan lemak ini.
Monday, 30 November 2015
KEMBONG PERCIK
Resepi kali ini dari sahabat Szen, Puan Rasmishah aka Chef Mama yang pastinya telah membuat Szen terliur lapar. Biasa kita dengar & makan Ayam Percik.
Thursday, 26 November 2015
Wednesday, 25 November 2015
PUDING ROTI KARAMEL COKLAT CHIPS
Roti yang terbiar @ tidak termakan jangan dibuang. Ruginya. Cuba buat Puding Roti Karamel Coklat Chips yang sedap berlemak manis ini.
Tuesday, 24 November 2015
TALAM PANDAN KASUI GULA MELAKA
Sedap, Lemak, Manis itu yang boleh dikatakan. Dua rasa
yang berbeza. Gabungan kasui dan talam. Sedap teramat bila memakan kuih ini tidak berhenti memakannya.
Monday, 23 November 2015
LEPAT LABU KUNING
Yummy! Yummy! Semestinya Lepat Labu. Sekali makan nak
berkali. Resipi ini sumbangan rakan Szen, Puan Suriya Ismail yang menggunakan
Tepung Beras untuk menjadikan Lepat lebih lembut & halus.
Friday, 20 November 2015
KUIH SERI MUKA PANDAN
Siapa pernah cuba buat Kuih Seri Muka Pandan, tapi tak
menjadi? Angkat tangan. Cuba resipi ini, pasti jadi.
Thursday, 19 November 2015
CUCUR UDANG TAUGEH
Cucur Udang Taugeh sesuai dimakan setiap masa. Rasailah kesedapan, kerangupan dan keenakan kuih cucur udang ini. Menu kegemaran Szen sekeluarga.
Wednesday, 18 November 2015
SAMBAL BELACAN KERABU MANGGA
Sambal Belacan Kerabu
Mangga ini memang mudah dan ringkas buatannya. Seakan sama buatannya dengan
Sambal Belacan Goreng. Tapi rasanya berlainan teramat.
Tuesday, 17 November 2015
KERENGSENGAN JAWA
Kali ini Szen mengetengahkan masakan Jawa. Resipi Kerengsengan Jawa seakan macam daging kicap
atau daging sambal hitam tapi percayalah rasanya tidak sama. Petis dan bawang
goreng adalah bahan utama untuk masakan ini.
Monday, 16 November 2015
KEK KUKUS HUJAN PANAS
Resipi dari Puan YM
Raja Rozela Mohd Rasdi kali ini lebih kepada mengikuti tema cuaca yang sedang
hujan panas ini. Warnanya yang berwarna warni itu menambahkan kemeriahan kek
ini.
Sunday, 15 November 2015
SOTONG GORENG TELUR ASIN
Sotong Goreng Telur Masin amatlah sedap dan terkenal. Boleh dimakan bersama Kuah Lemak dan juga Assam Pedas. Pasti terangkat. Sekiranya selalu makan diluar apakata kali ini buat sendiri masakan ini. Resepi ini tidaklah sesusah yang difikirkan.
Saturday, 14 November 2015
PISANG GORENG CICAH
Pisang Goreng Cicah Dengan Sambal Pedas... Yummy Dipersilakan ' SHARE' ~ Sharizen's Kassim
Resipi Pisang Goreng Cicah
=======================
(Oleh : Sharizen Kitchen)
1 batang Pisang Tanduk - dipotong ikut suka
Bahan-bahan Tepung @ Bater:-
3 sudu besar Tepung Beras
1 sudu besar Majerin
9 sudu besar Air Kosong
Secubit Garam
Secubit Kunyit Serbuk
Caranya :
Dikacau rata dan pastikan bater @ tepung tidak cair. Kalau cair masukkan Tepung sikit demi sedikit. Cukup untuk salut pisang. Masukkan pisang dan ratakan. Balik-balikan. Bila kekuningan angkat.
Bahan Sambal :-
1 sudu kecil Pes Cili Padi @
1 sudu kecil Pes Bawang Putih
Kicap
Sedikit Air Kosong
Garam Gula ikut suka
ATAU
6 biji Cili Padi ditumbuk dengan 2 biji Bawang Putih sampai lumat. Dan campur kicap
Caranya:
Kacau rata semua bahan & rasa secukup rasa. Hidangkan bersama Pisang Goreng, Keladi Goreng Dan Sebagainya. SELAMAT MENCUBA.
Friday, 13 November 2015
MEE HOON GORENG STYLE INDIA
Resipi ini sumbangan rakan Szen, Puan YM Raja Rozela Rasdi yang mahir masakan India. Mee Hoon Goreng Kuning Ala India.
Thursday, 12 November 2015
JEMPUT BILIS AIR PANAS
Jemput cuba resepi Jemput Bilis Air Panas ini. Jemputnya amatlah ringan dan garing tapi lembut didalam. Bila makan jemput ini terasa crunchy atau rangup bawang hirisannya.
Wednesday, 11 November 2015
KUIH CAKOI BENGKOK
Kuih Cakoi sememangnya kegemaran ramai. Setiap kali kepasar tani atau pasar malam, pasti Szen tidak lupa membelinya. Samada yang berinti kacang merah atau pun tidak. Namun sekarang harga kuih cakoi semakin mahal dan kadang-kala mutunya tidak memuaskan hati. Liat bila dimakan.
Tuesday, 10 November 2015
SAMBAL TOTOK SZEN
Szen sebenarnya tidak pandai makan Sambal Totok Szen. Suami Szen yang mengajar Szen memakannya. Setiap kali bila rebus ubi kayu, pasti diminta oleh suami untuk membuatnya. Menurut suami, bondanya hanya menumbuk ikan bilis mentah kedalam sambal belacan. Memandang Szen tidak boleh makan ikan bilis mentah jadi Szen telah ubahsuai resepi sambal totok Szen ini. Szen telah mengoreng layu bilis itu.
Monday, 9 November 2015
DAGING RUSA GORENG KUNYIT
Bagi Szen daging rusa ini lebih manis dan cepat empuk daripada daging lembu. Szen sekeluarga memang suka makan daging rusa dari daging lembu. Kadang-kala daging rusa ini Szen buat rendang daging atau pun buat dendeng. Memang sedap. Tapi kali ini tukar selera. Hasilnya terciptalah daging rusa goreng kunyit. Rasanya sedap teramat dan berkuah sedikit sebab suami suka yang basah-basah sedikit.
Friday, 6 November 2015
ONDEH BIJAN KETAWA
Kali ini sahabat Szen, YM Raja Rozela Rasdi mencuba pencuci mulut gorengan kaum Cina. Ondeh Bijan Ketawa @ Laughing Balls ini memang sedap. Garing diluar seperti Kuih Redan tetapi didalamnya lembut & tidak berinti.
Thursday, 5 November 2015
DAGING MASAK LADA HITAM
Daging Masak Lada Hitam ini sesuai dimakan bersama-sama nasi panas dan atau bersama-sama nasi minyak. Rasanya yang pedas-pedas manis ini amat menyelerakan dan sedap dimakan. Sesuai juga dimakan oleh wanita berpantang yang memerlukan menu yang mampu memanaskan badan.
Wednesday, 4 November 2015
KUIH GETAS GULA
Kuih Getas ini rasanya liat-liat, manis dan lemak. Kuih dulu-dulu yang sentiasa dihati sahabat Szen, Puan Poziah Zainal yang juga pengirim resepi ini. Kuih ini sedap bila dimakan panas atau sejuk.
Tuesday, 3 November 2015
DAUN KELO GORENG IKAN BILIS & KELAPA
Biasa makan kelo tapi tak pernah tahu bahawa daun kelo pun boleh dimakan. Kali ini Szen menampilkan resepi dari YM Raja Rozela Rasdi, sahabat Szen yang bukan sahaja mahir didalam membuat Pencuci Mulut tetapi juga didalam menu masakan India.
Monday, 2 November 2015
PIE AYAM INGGERIS
Pie Ayam Inggeris ni memang sedap &
berkrim. Intinya boleh dibuat semalaman & disimpan didalam Petiais. Esok
pagi dah boleh bakar. Kalau ada lebihan Inti Pie simpan aje difreezer dalam
bekas- bekas kecil berasingan.
Friday, 30 October 2015
ROTI KEJU BRAZILIAN
Roti yang tengah popular sekarang ini. Roti Keju Brazilian kiriman sahabat Szen, YM Raja Rozela Rasdi untuk dicuba. Menurut Rozie, resipi ini amat mudah dan ringkas sahaja buatannya. Ia hanya perlu dikisar menggunakan pengkisar @ blender kesemua bahan-bahannya. Amatlah mudah teramat.
Thursday, 29 October 2015
SAMBAL DAGING BUJANG
Sambal Daging Bujang resepi kiriman sahabat Szen, Puan Norsita Abdul Hamid untuk dikongsi disini. Terima kasih sahabatku. Resepi ini sungguh unik kerana ia seakan-akan rasa paprik tetapi bukan paprik.
Wednesday, 28 October 2015
KARI TELUR DUA CARA
Nama resepi kali ini agak istimewa dan unik kiriman sahabat Szen YM Raja Rozela Rasdi. Kari telur dua cara ini patut dicuba dan dihidangkan kepada keluarga tersayang.
Tuesday, 27 October 2015
DONUT JEJARI BADAM
Donut jejari badam resepi hidangan pagi & petang dari YM Puan Raja Rozela Rasdi diblog ini. Rupanya seakan-akan Churros tapi cara buatannya seperti donut. Rasanya juga seperti donut, sedap, lembut dan gebu walaupun dihidangkan sejuk.
Monday, 26 October 2015
SOSEJ BERSOS CILI
Resepi hari ini amat ringkas tapi cukup menyelerakan tekak. Satu lauk sudah mempunyai berbagai rasa dan khasiat. Pembuka selera bila dihidangkan bersama lauk pauk.
ASAM REBUS BETIK MENGKAL
Resepi kali ini sungguh luarbiasa. Kenapa Szen kata luarbiasa, kerana kali ini sahabat Szen, Puan Rasmishah Senin aka Mama Chef menggunakan betik mengkal. Szen yakin tiada lagi resepi seperti ini terdapat di Cik Google.
Saturday, 24 October 2015
PUDDING JAGUNG SEDAP
Teringin nak buat puding tapi tidak tahu. Cuba resepi Puding Jagung Sedap ini. Pasti menjadi. Rasanya sedap & lembut.
Friday, 23 October 2015
KEK PISANG HERSHEY
Simply sedap, gebu
& lembut teramat... Yummy kek yang tidak berapa manis namun sedap bila
ditambah dengan ising. Kemanisan seimbang. Patut cuba ni, sedap teramat.
KEK SUGI ROZIE
Kek Sugi Rozie ini amat sedap, lembut dan gebu. Namun bila dimakan dua hari selepas dibakar ia menjadi semakin sedap. Lagi lama disimpan lagi sedap rasanya. Makin mesra rasanya. Kek ini juga tahan lama. Jadi amat sesuai untuk dibuat hantaran atau jamuan.
Thursday, 22 October 2015
IKAN BILIS TAMBAN GORENG TAUCHU
Resepi kali ini daripada Puan Rasmishah Senin aka Mama Chef yang begitu mudah buatannya. Ia amat sesuai untuk mereka yang tengah berpantang, kurang selera makan dan yang malas hendak makan makanan berkuah.
Wednesday, 21 October 2015
BESENGEK AYAM
Besengek Ayam.. Siapa yang pernah dengar dan rasa resipi ini? Kalau tak pernah rasa dan makan, rugi teramat. Rasanya seakan-akan rendang tetapi bukan rendang.
PAJERI KEDONDONG RR
Pajeri Kedondong RR kiriman sahabat Szen, YM Raja Rozela Rasdi mampu menaikkan selera makan bila dimakan bukan sahaja dengan Nasi Minyak atau Nasi Beriani.
Tuesday, 20 October 2015
PUDING JAGUNG LAPIS BISKUT
Resipi jagung lapis puding ini sungguh sedap dan berlemak. Lebih-lebih lagi bila dimakan sejuk bersama-sama buah-buah peach atau buahan koktail. Teksurnya lembut dan berlemak.
Monday, 19 October 2015
KARI HATI LEMBU
Pengemar kari patut cuba kari ni. Bosan dengan kari ayam @ daging cubalah buat kari hati lembut yang sedap ini. Resipi ini amat mudah dibuat dan sedap teramat.
POTATO CHUTNEY @ ALLO CHUTNEY
Selalunya kita makan capati, tosei atau roti canai dengan dalca @sambal aje. Tapi kali ini kita tambah lagi satu menu atau kita tak payah buat dalca,kita buat aje Potato Chutney. Sungguh sedap, pekat dan menyelerakan. Yummy.
SAMBAL UDANG BERTELUR
Melihat gambarnya sudah membuat Szen terliur. Apatah lagi bila dah rasa dan buat. Kombinasi telur yang berlemak dan udang yang manis membuat hidangan ini sungguh sedap.
Subscribe to:
Posts (Atom)