Wednesday, 2 September 2015

IKAN MASIN GORENG BERASSAM


Resepi kali ini sesuai untuk orang yang sedang berpantang bersalin atau yang sedang tidak sihat. Tidak lupa juga yang hilang selera untuk makan. Admin jamin bila hidangnya pasti selera kembali. Sedap betul. Lagi-lagi sedap dimakan bersama bubur nasi atau nasi panas. Hilang rasa mual dan sebu perut.

Orang yang sihat pun tak salah mencuba hidangan pembuka selera ini kiriman sahabat Szen Puan Noor Aliza Mat Nasir. Terima kasih sahabatku Noor Aliza. Jom cuba & KONGSI resepi ini ~ Sharizen Kitchen.



RESIPI IKAN MASIN GORENG BERASSAM
===========================
(Oleh : Sharizen Kitchen)

BAHAN2NYA:-
2 keping Ikan Masin sederhana besar @ Daging Perkasam - dicuci di potong dadu dan ditoskan (ikan kurau, ikan tenggiri atau ikan talang)

1 biji Bawang Besar - di belah empat dan dipotong kasar
2 biji Cili Hijau atau Merah -di potong kasar secara serong

Atau

3 tangkai Cili Kering - juga dipotong serong
1 sudu teh Pes Assam Jawa atau lebih kalau suka lebih masam.
1 sudu besar Minyak untuk menggoreng

CARANYA:-

1. Panaskan minyak dan goreng ikan masin tadi. Jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.

2. Goreng pula bawang dengan cili hingga separuh garing dan masukkan pes assam jawa. Kalau terlalu berasap, kecil kan api.

3. Kacau sambil memasukkan ikan masin tadi dan kacau lagi sehingga warna ikan masin menjadi kehitaman. Angkat.


4. Enak dimakan bersama nasi panas dan ulam ulaman.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...