Resepi kali ini sesuai
untuk orang yang sedang berpantang bersalin atau yang sedang tidak sihat. Tidak
lupa juga yang hilang selera untuk makan. Admin jamin bila hidangnya pasti
selera kembali. Sedap betul. Lagi-lagi sedap dimakan bersama bubur nasi atau
nasi panas. Hilang rasa mual dan sebu perut.
Orang yang sihat pun tak salah mencuba hidangan pembuka selera ini kiriman sahabat Szen Puan Noor Aliza Mat Nasir. Terima kasih sahabatku Noor Aliza. Jom cuba & KONGSI resepi ini ~ Sharizen Kitchen.
RESIPI IKAN MASIN GORENG BERASSAM
===========================
(Oleh : Sharizen Kitchen)
BAHAN2NYA:-
2 keping Ikan Masin sederhana
besar @ Daging Perkasam - dicuci di potong dadu dan ditoskan (ikan kurau, ikan
tenggiri atau ikan talang)
1 biji Bawang Besar - di belah
empat dan dipotong kasar
2 biji Cili Hijau atau Merah -di
potong kasar secara serong
Atau
3 tangkai Cili Kering - juga
dipotong serong
1 sudu teh Pes Assam Jawa atau
lebih kalau suka lebih masam.
1 sudu besar Minyak untuk
menggoreng
CARANYA:-
1. Panaskan minyak dan goreng
ikan masin tadi. Jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
2. Goreng pula bawang dengan cili
hingga separuh garing dan masukkan pes assam jawa. Kalau terlalu berasap, kecil
kan api.
3. Kacau sambil memasukkan ikan
masin tadi dan kacau lagi sehingga warna ikan masin menjadi kehitaman. Angkat.
4. Enak dimakan bersama
nasi panas dan ulam ulaman.
No comments:
Post a Comment