Wednesday, 30 September 2015

PETAI JERUK



Membuat Petai Jeruk ini tidaklah sesusah mana. Hanya perlu di celurkan diair panas. Bila kulit sudah lembut, mudah untuk keluarkan Petainya. Petai Jeruk ini boleh dibuat sambal tumis , masak lemak  dan sebagainya ikut kreativiti anda semua.

Resepi ini olahan kakak saya, Hajjah Azizah yang mahir membuat jeruk petai ini. Terima kasih kakakku Hajjah Azizah yang dikasihi. Jom cuba & kongsi resepi ini – Sharizen Kitchen.


PETAI JERUK
==========
(Resipi : Hajjah Azizah Kassim)
( Oleh : Sharizen Kitchen)

Petai – ikut suka
Garam
Air secukupnya
Cili Padi -pilihan

CARANYA :-
1.    Didihkan air, celurkan petai. Tapi jangan sampai lembut, cukup sekadar untuk mengeluarkan isinya.
2.    Rendamkan ke dalam air sejuk. Asingkan isi dari kulitnya dan cuci bersih.
3.    Gaulkan dengan garam secukupnya, agak-agak biar masin sedikit. Masukkan ke dalam botol kaca, tutup dan perap selama dua malam.
4.    Selepas itu, masukkan asam gelugur dan air secukupnya. Selepas beberapa hari, bolehlah dihidangkan bersama nasi dan lain-lain lauk pilihan.

NOTA : Pastikan Garam secukupnya dan air mestilah melebehi Petai. Ini kerana garam menghalang petai menjadi busuk.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...