Monday 28 September 2015

TALAM PANDAN KASUI GULA MELAKA


Sedap, Lemak, Manis itu yang boleh dikatakan. Dua rasa yang berbeza bergabung menyebabkan tekak tidak berhenti memakannya.


Memikat hati tetamu. Jom buat & silakan 'KONGSI'~Sharizen's Kitchen.



RESIPI TALAM PANDAN KASUI GULA MELAKA
=============================
( Oleh : Sharizen Kitchen)

BAHANNYA:

BAHAN LAPIS KASUI GULA MELAKA (A)
11/4 cawan Tepung Gandum
1/4 cawan Gula Pasir
3/4 cawan Air Gula Melaka
( Nota: Didihkan 250gm Gula Melaka dan 1 cawan air. Sejukkan)
2 cawan Santan Cair

BAHAN LAPISAN PANDAN (B)
1/2 cawan Air Pandan (kisar 10 helai Daun Pandan dengan 1/2 cawan Air biasa dan sukat untuk 1/2 cawan Air Pandan)
1 1/2 cawan Santan Pekat
3/4 Tepung Gandum
3/4 sudu kecil Garam
Kukusan
Loyang @ bekas 8 inci

CARANYA:-
1. Panaskan kukusan. Minyakkan bekas dan lapiskan dengan plastik lembut atau clingfilm wrap. Dan sapukan minyak diatas lapisan.

2. Campurkan Bahan A @ Lapis Kasui Gula Melaka. Pukul rata dan tapis. Tuangkan kedalam bekas dan kukus selama 20 minit diatas api sederhana.

3. Bila dah masak, ambil tisu dapur dan tekap perlahan diatas kuih itu untuk buang air yang bertakung diatas kuih tersebut. Cakar- cakar dan cucukkan dan tuang Lapis Pandan diatasnya.

4. Campur semua adunan Lapis Santan dan pukul rata. Tapis dan tuang keatas Lapisan bawah @ Lapis Kasui Gula Melaka.

5. Kukus selama 35 minit dibawah api sederhana. Tutup air dan angkat kuih. Tekap perlahan kuih Talam itu dengan tisu dapur untuk buang airnya. Biarkan sejuk baru dipotong. Selamat Mencuba ~ Sharizen's Kitchen.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...