Pertama kali nampak Kuih
Siput Sadur Gula @ dikenali Chippi yang dibuat oleh sahabat Szen, YM Raja
Rozela Rasdi ini hati tertawan. Kuih ini bukan sahaja berwarna warni tetapi
rasa kuih ini amatlah sedap lemak manis.
Boleh dimakan begitu sahaja tanpa
disadur. Terima kasih sahabatku, YM Raja Rozela yang sentiasa menghidangkan
pelbagai resepi yang menarik. Jom cuba & share ~ Sharizen Kitchen.
KUIH SIPUT SADUR GULA @ CHIPPI
========================
(Oleh : Sharizen
Kitchen)
(Resepi : YM Raja
Rozela Rasdi)
BAHANNYA:-
2 cawan
tepung beras
3/4 cawan
tepung ulunthu putih
2 cawan
santan
Garam
secukup rasa
1 1/2 cawan
gula
2 cawan air
Pewarna
merah dan hijau
Minyak
untuk menggoreng
CARA :-
1.Sangai
tepung beras dan tepung ulunthu putih.
2. Didihkan
santan bersama garam. (Lebihkan garam sekiranya tidak mahu sadurkan kuih siput
dengan gula).
3. Curahkan
santan yg telah dididih keatas tepung yang sudah disangai dan gaul dengan
senduk.
4. Apabila
sudah terasa sejuk sedikit baru diuli dengan tangan. Setelah tepung sebati,
bahagikan kepada 3 bahagian.
5. Titiskan
pewarna merah kesatu bahagian tepung dan uli hingga sebati.
6. Kemudian
titiskan pewarna hijau kesatu bahagian lagi dan uli hingga sebati.
7.Bulatan
tepung kecil2 dan tekan pada acuan siput. Buat hingga habis.
8. Panaskan
minyak didalam kuali dan goreng hingga kekuningan. Biarkan sejuk.
UNTUK MEMBUAT GULA SADURAN:-
1.
Masukkan 2 cawan air bersama kedalam kuali dan
masak sehingga gula menjadi sirap yg pekat.
2.
Masukkan kuih siput tadi, tutup api dan kacau
sehingga saduran gula sebati dengan kuih siput. Angkat dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment