Tuesday 22 September 2015

KEK OREN LEMON GEBU


Memang Yummy ... Kek Oren Lemon Gebu ini sungguh sedap & gebu. Makan sekali nak berkali-kali. Jadi rebutan tetamu. Jadi Szen selalu buat dua adunan.
Resepi ini Szen dapat dari internet tapi disebabkan terlalu lama, sehingga tidak tahu siapa pemilik resepi ini. Mohon dihalalkan resepi ini. CUBALAH BUAT & Dipersilakan 'SHARE'~ Sharizen Kitchen.



RESIPI KEK OREN LEMON GEBU
=====================
(Oleh : Sharizen Kitchen )

BAHANNYA :-
225gm Mentega, dilembutkan
2 cawan Gula Pasir
4 biji Telur Saiz A
Kulit Parutan Limau & Oren (dari 2 biji Lemon + 2 biji Oren)

DIAYAK BERSAMA:-
3 cawan Tepung Gandum
1/2 sudu kecil Serbuk Penaik
1/2 sudu kecil Soda Bikarbonate
1 sudu kecil Garam Halus

DICAMPURKAN BERSAMA:-
3/4 cawan Jus Perahan Lemon & Oren ( 1 biji Lemon + 2 Biji Oren)
3/4 cawan Dadih @ Plain Yoghurt
1 sudu kecil Esen Vanilla

2 biji Lemon
2 biji Oren Besar
Bekas Kek 8 × 4 inci @ ikut suka

BAHAN UNTUK ICING KILAT @GLACE:-
2 cawan Gula Icing
2 1/2 sudu besar Air Biasa
1 sudu besar Jus Perahan Oren

CARANYA:-
1. Panaskan oven pada 175 F / 350 Degree. Sapukan minyak dibekas dan alas bekas dengan kertas minyak.

2. Pukul Mentega dan Gula Pasir sehingga kembang. Lepas itu masukkan Telur sebiji demi sebiji dan Parutan Oren Lemon.

3. Lepas itu masukkan selang seli adunan Tepung dengan adunan Dadih@Yoghurt. Kacau rata.

4. Masukkan bater itu kedalam bekas dan bakar selama 25 - 30 minit. ( Nota: Setiap oven mempunyai kepanasan yang berbeza.) Bila dicucuk keluar bersih. Ini bermakna kek dah siap dimasak. Sejukkan.

5. Bila kek sejuk, pukul Bahan Icing sehingga Kilat. Lalu di renyai-renyai keatas kek. Hidangkan bila Icing dah keras. Selamat mencuba ~ Sharizen Kitchen. 




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...