Kek Kaler Kukus ini
bukan sahaja wangi, lembut, gebu tetapi amatlah sedap. Lemak manis namun
tidaklah terlalu manis. Kek Kaler Kukus ini pasti menjadi perhatian bila
dihidangkan.
Mana tidaknya kek yang mempunyai pelbagai warna ini mampu
menaikkan selera. Cubalah buat mudah aje. Jom cuba ~ Sharizen Kitchen.
KEK KALER KUKUS
=============
(Diubahsuai Oleh :
Sharizen Kitchen)
( Resepi Asal : Chef
Norzailina )
BAHANNYA :-
1 cawan Mentega @ 227gm
Mentega Anchor
¾ cawan Gula Kastor
3 biji Telur
¼ cawan Susu Pekat
¼ cawan Serikaya
1½ cawan Tepung Gandum
1 sk Serbuk Penaik
1 sk Esen Vanila
3 sb Susu Segar
Sedikit Pewarna Merah
Jambu, Hijau Atau Sebarang Pewarna Kegemaran
NOTA : Szen menggunakan 1½ Tepung Naik Sendiri sebagai gantian untuk
Tepung Gandum & Serbuk Penaik)
CARANYA :-
1.
Pukul Mentega dan Gula Hingga Kembang.
2.
Masukkan Telur satu persatu dan pukul sebati.
3.
Masukkan Susu Pekat, Serikaya, Susu Segar dan Vanila. Kacau rata
dan bubuh Tepung Gandum bercampur Serbuk Penaik.
4.
Bila sebati, bahagikan kepada 3 bahagian dan letak
Pewarna/Perisa setiap adunan.
5.
Sudukan selang seli kedalam adunan dalam Loyang yang sudah
dilengser dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup
dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.
TIPS : a. Boleh dibuat
dalam bekas kecil & masa kukus lebih cepat.
b. Untuk kek tahan lama, lap aluminium foil
sebelum buka. Supaya air tidak masuk kedalam kek. Bila dibuka biarkan kek sejuk
didalam kukus tanpa ditutup dengan tudung kukusan.
No comments:
Post a Comment