Resepi kali ini memang
patut dicuba. Bukan sahaja sedap, gebu dan lembut teramat. Tetapi amatlah
mudah. Tak sampai 20 minit adunan dah siap. Hanya perlu dikukus. Szen dah 2
hari berturut-turut buat kuih Puteri Seayu Keirah ini.
Atas permintaan anak
yang tak puas-puas makan kuih ini. Dari sebiji makan menjadi berbiji-biji.
Gembira hati melihat kuih ini menjadi kegemaran keluarga dan sahabat andai. Jom
cuba & KONGSI resepi ini. ~ Sharizen Kitchen
RESEPI KUIH PUTERI SEAYU KEIRAH
=========================
(Oleh : Sharizen Kitchen)
( Anggaran 25 - 30 biji )
BAHAN2NYA:-
BAHAGIAN ATAS / TEPUNG
2 biji Telur
1 cawan Gula Pasir
1 sudu kecil Ovellete
DIAYAK BERSAMA
2 cawan Tepung Gandum
1 sudu kecil Serbuk Penaik @
Baking Powder
1 cawan Santan @ Susu Segar
1 sudu kecil Ovellete
1 sudu kecil Perisa Pandan
Pewarna Hijau & Perisa Pandan
- sukatan ikut suka
Pewarna Pink & Perisa Ros-
sukatan ikut suka
BAHAN BAHAGIAN BAWAH/KELAPA PARUT DIKACAU RATA:-
1 biji Kelapa Parut Putih
1 sudu besar Tepung Gandum
Secubit Garam
Acuan Puteri Ayu
Minyak untuk dileser
Kukusan
CARANYA
1. Panaskan kukusan. Dalam bekas
lain gunakan mesin tangan pukul Telur sehingga kembang. Bila kembang masukkan
Gula. Dan pukul lagi sehingga kembang.
2.Bila Gula dah kembang masukkan
Ovellete dan pukul hingga sebati dan rata.
3. Bila adunan sudah sebati
masukkan Santan @ Susu Segar dan AdunanTepung. Pukul lagi untuk ratakan.
4. Adunan boleh diletak Pewarna
Hijau dan Perisa Pandan atau Pewarna Merah Jambu dan Perisa Ros. Pilihan
ditangan anda.
5. Leserkan acuan dengan Minyak
Masak. Dilarang guna Margerine @ Minyak kitar semula. Ia akan memasinkan kuih.
6. Ambil sesudu kecil Adunan
Bawah/ Kelapa. Lalu dimampatkan atau ditekan kedalam acuan itu. Pastikan
betul-betul mampat. Kalau tidak mampat, bila keluar kelapa akan berterabur.
7.Ambil sesudu besar Adunan
Tepung tuangkan @ sudukan diatas adunan bawah/ kelapa.
8. Kukus selama 10 minit.
Pastikan kukusan dah panas semasa kukusnya. Api biar besar.
9. Bila sudah 10 minit keluarkan
kuih dari kukusan. Semasa kuih masih panas keluarkannya dari acuan dan letak
dalam pinggan hidang.
Selamat Mencuba~ Sharizen's
Kitchen.
No comments:
Post a Comment