Nasi Arab Ayam Panggang
yang lazat persis yang dijual direstoran. Lebih cepat dan mudah dari Nasi Ayam.
Nampak sahaja macam susah sebenarnya tidak sama sekali.
Hanya perlu fahami
resipi dan cara membuatnya. Jom buat. Dipersilakan 'SHARE' ~ Sharizen Kitchen.
RESIPI UNTUK NASI ARAB AYAM
PANGGANG
==============================
1.RESIPI UNTUK SUP AYAM
========================
BAHANNYA:-
1 biji Tomato - dipotong 4
1 biji Bawang Besar Kuning -
dipotong 4
3 biji Buah Pelaga
1 helai Daun Bay @ Bay Leaf
11/2 btg Kulit Kayu Manis
3 biji Cengkih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/4 sudu kecil serbuk Lada Hitam
1/4 sudu kecil serbuk jintan
putih
61/2 cawan Air - Untuk Direbus
bersama Ayam ( Nota: sukatan air ikut berapa cawan beras digunakan. Contoh 1
cawan Beras Pertama - Airnya 2 cawan. Dan untuk cawan Beras kedua &
seterusnya sukat 1 1/2 cawan air untuk setiap cawan beras seterusnya. Jadi kira
ya.)
CARANYA:
1. Masukkan Air yg disukat dan
rebus sehingga mendidih dlm periuk.
2. Bila Air mendidih masukkan Ayam,
Bawang besar, Tomato, Daun Bay & Rempah-rempah tadi. Kacau rata. Tutup
periuk dan masak selama 30 minit. ( Nota: Jangan masak terlalu lama, Ayam akan
mudah bercerai)
3. Keluarkan Ayam dan susun dalam
bekas untuk dibakar.
4. Buang rempah2 lepas termasuk
daun bay dari sup. Sup akan digunakan utk masak Nasi Arab.
5. Persiap untuk panggang Ayam
dan masak Nasi Arabnya.
2.RESIPI UNTUK AYAM PANGGANG:-
=========================
BAHANNYA:-
Ayam yang telah direbus
1 sudu besar serbuk Safron (
pilihan)
1 sudu besar Pewarna Merah
Garam - ikut rasa
3 sudu besar Minyak Masak@ Olive
Oil
CARANYA:
1. Panaskan oven pada kegunaan
grill api atas kepanasan 200C.
2. Satukan bahan-bahan diatas dan
sapu rata diatas ayam tadi. Bakar selama 20-30 minit. Dibalik-balikkan setiap
10 minit. Bila dah tiba masa yg ditetapkan. Keluarkan dari oven. Siap utk
dimakan.
3.RESIPI UNTUK NASI ARAB:-
===============================
***SILA BACA TIPS INI*** -
Sukatan air hendaklah ikut berapa cawan beras digunakan. Contoh 1 cawan Beras
Pertama - Airnya 2 cawan. Dan untuk cawan Beras kedua & seterusnya sukat 1
1/2 cawan air untuk setiap cawan beras seterusnya. Jadi kira ya.)
BAHANNYA:-
5 cawan Beras Basmati -( Nota:
pastikan ikut sukatan air, kalau air sup terkurang tambah dgn air panas.)
61/2 cawan Air Sup Ayam - (Nota:
ikut sukatan Beras)
1 biji Bawang Besar Kuning -
hiris halus
2 biji Cili Hijau - dipotong 4
2 biji Buah Pelaga
1 helai Daun Bay
11/2 btg Kulit Kayu Manis
2 biji Cengkih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/4 sudu kecil serbuk Lada Hitam
1/4 sudu kecil serbuk Jintan
Putih
1/2 mangkuk kecil Minyak Untuk
Menumis atau ikut suka sukatannya
Periuk untuk masak nasi @ rice
cooker
1 sudu besar Koma-Koma @ Saffron
- direndam dengan 1 sudu besar Air Panas.
CARANYA:
1.Panaskan periuk dan bila panas
masukkan Minyak. Tumis bawang besar, cili hijau, daun bay dan rempah2 sehingga
naik bau.
2.Masukkan air sup kedalam periuk
itu dan garam. Bila dah didih masukkan beras. Masak seperti biasa.
3. Bila nasi 3/4 masak titiskan
air safron tadi secara bentuk X.
4. Biarkan seketika bila nasi dah
masak. Dikacau rata. Boleh letak Pewarna kuning utk tambahan.
5. Siap utk dimakan bersama Ayam
Panggang.
4.RESIPI SOS CILI TOMATO ARAB
===========================
BAHANNYA:-
3 biji Tomato Masak Ranum
3 biji Cili Hijau
3 biji Bawang Putih
Garam
Sedikit Air
CARANYA:
1. Kisar bahan2 diatas dan
masukkan garam. Siap.
4.RESIPI ZABADI @ JELATAH
========================
BAHANNYA:-
Yoghurt biasa @ Yoghurt Mangga
Timun - dipotong kecil ikut suka
Karot - dipotong kecil
Garam - ikut rasa
CARANYA:
Satukan semua bahan. Rasa dan
simpan dlm petisejuk.
5. BAHAN SAMPINGAN
=================
Cili Hijau - potong 2
Bawang Besar - belah 4
Lemon @Limau Nipis - dipotong
kecil ( pilihan)
Selamat mencuba~
Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment