Saturday, 19 September 2015

ROTI BATURA ZEN


Siapa pernah cuba buat Roti Batura?  Siapa pernah menjamah Roti Batura ini pasti terpikat dengan kelembutan dan kesedapan roti ini. Sebenarnya Roti Batura ini seakan-akan Poori  tetapi amat berbeza. Roti Batura ini lembut walaupun ia telah sejuk.

Tidak liat dan seakan-akan doh roti yang dibakar tetapi mempunyai ruangan kosong ditengah Batura itu. Roti kesukaan Szen sekeluarga. Bila makan Roti Batura, Szen akan pastikan ia dimakan bersama Keema, Sambal Udang Tomato, Kari Dalcha dan Kentang Peas. Nikmatnya kesedapan tidak terhingga. Jom cuba dan Share resipi ini.



ROTI BATURA
=============
( Oleh : Sharizen Kitchen)

BAHANNYA :-

400 gm Tepung Gandum
120ml  Susu Cair
100gm Minyak Sapi @ Mentega
½ sk  Garam

1 sb Yis Kering
3 sb Tairu @ Yoghurt biasa
½ sk Bacom A100 atau Bread Improver
1 sk Serbuk Penaik
Minyak secukupnya untuk digoreng

CARANYA :-

1.    Satukan kesemua bahan dan uli hingga rata. Kemudian perapkan doh selama 30 minit.

2.    Selepas itu, ambil secukup doh dan bulat-bulatkan. Canaikan doh setebal ½ cm dalam bentuk bulat.

3.    Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan sekeping doh tadi perlahan-lahan kedalam minyak panas itu.

4.    Teruskan menggoreng hingga kekuningan dan masak.

5.    Angkat dan toskan. Boleh dimakan dengan sebarang kari atau dhal termasuk sayuran goreng dan keema. Selamat Mencuba.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...