Sahabat-sahabat baik
suruh Szen buat roti. Kata mereka geli pula lihat kedai roti yang guna kaki
itu. Jadi Szen pun buatlah ROTI MONYET @ Monkey Bread. Rasa ROTI MONYET macam
Cinnamon Rolls.
Sedap, manis dan wangi. Mudah aje buatannya & baca serta lihat
illustrasi gambar ya untuk lebih faham. Jom Buat.Dipersilakan 'SHARE'~
Sharizen's Kitchen.
RESIPI ROTI MONYET
===============
( Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resepi Asal : Brown Eye Baker )
BAHAN UNTUK DOHNYA:-
4 sudu besar Mentega@Margerin -
(Nota: dibagi dua, 2 sudu besar Mentega lembut & 2 sudu besar Mentega Cair)
1 cawan Susu Suam
1/3 Air Suam
1/4 cawan Gula Pasir
1 peket Yis Segera
3 1/4 cawan Tepung Gandum
2 sudu kecil Garam
BAHAN UNTUK SALUTAN GULA:-
1 cawan Gula Perang
2 sudu kecil Serbuk Kulit Kayu
Manis
8 sudu besar Mentega- dicairkan
BAHAN UNTUK GULA UNTUK GLAZE @
SAPUAN GULA
1 cawan Gula Icing
2 sudu besar Susu Segar
CARA BUAT ROTI MONYET
=======================
1. Sapukan bekas bakar dengan
Mentega yang banyak.
2. Dalam bekas besar, campurkan
Tepung, Mentega Lembut dan Garam. Ramas- ramaskan sehingga mentega sebati.
3. Buat lubang ditengah, masukkan
Mentega Cair, Susu Suam, Gula, Air Suam, Gula Pasir dan Yis. Uli sehingga doh
jadi lembut. Lebih kurang 10 minit sahaja.
4. Tutup dengan Clingfilm plastik
dan biarkan peram selama 1 jam. Doh akan naik dua kali ganda. (Nota: Pastikan
Doh Diperam Ditempat Berhawa Panas. Jangan Bawah Kipas, Nanti Doh Terbantut.)
5. Sementara menunggu doh naik
buat Bahan Salutan Gula. Campurkan Gula Perang dan Serbuk Kulit Kayu Manis.
Cairkan Mentega. Ketepikan.
6. Bila doh dan naik selepas 1
jam, keluarkan doh dan tepek-tepekan diatas dulang. Menjadikan ia sebesar 8 × 8
inci persegi.
7. Gunakan pisau dan potong doh
kepada keping kecil. Boleh dapat dalam 64 keping atau ikut suka.
8. Bulat-bulatkan doh yang
dipotong tadi dan digolekkan doh bulat itu satu persatu kedalam Mentega Cair.
9. Selepas itu, golekkan pula
kedalam Gula bercampur Kulit Kayu Manis itu.
10. Masukkan kesemua bebola yang
telah digolekkan mentega dan gula kayu manis kedalam satu bekas bakar.
Tindihkan bebola doh sesama sendiri dalam bekas. (Nota: Pastikan ada lebihan 3
inci diantara doh dengan atas bekas. Ini kerana doh akan naik mengembang).
11. Bila semua doh dah dibuat,
tutup dengan plastik Clingfilm diperam selama 1 jam atau lebih sehingga
mengembang.
13. Selepas 1 jam atau doh
kembang, panaskan oven pada 190C @ 350F. Bila oven panas bakar Roti Monyet
selama 30- 35 minit, bergantung kepada kepanasan oven masing-masing.
14. Bila Roti Monyet sejuk.
Terbalikkan kedalam pinggan hidangan. Sementara itu campurkan kesemua Bahan
Glace dan pukul sampai kilat. Renyai- renyaikan diatas Roti Monyet. Siap
dihidang.
*** TIPS*** Pastikan Doh Diperam
Ditempat Berhawa Panas. Jangan Bawah Kipas, Nanti Doh Terbantut.
Selamat Mencuba~ Sharizen's
Kitchen.
Resipi ini telah diolah
dan diubahsuai dari resipi asal Brown Eye Baker.
No comments:
Post a Comment