Sunday 9 August 2015

APAM TAPAI UBI

Apam ini tidak menggunakan eno. Tapi hanya menggunakan Tapai Ubi untuk mengembang dan mengebukannya.

Rasanya berbeza dengan Apam biasa. Patut cuba. Sungguh enak dan gebu. Dipersilakan 'SHARE'. Selamat Mencuba ~ Sharizen Kitchen.


RESIPI APAM TAPAI UBI
=================
( Oleh : Sharizen Kitchen )

 Bahan-Bahan:-
(Untuk 50 biji bekas saiz kecil)
1 cawan Tapai Ubi
1/2 cawan Gula Pasir
3 cawan Tepung Beras
2 cawan Air

1 sudu kecil Double Action Baking Powder
Pewarna merah atau ikut suka
1 biji Kelapa Parut Putih
Garam

CARA-1:-

1. Kisar atau lenyek Tapai Ubi dengan 1 cawan Air. Tapis sehingga tidak berketul-ketul didalam bekas.

2. Campurkan Tepung Beras, baki Air ( 1 cawan) dan Gula. Tapis lagi supaya tidak berketul.

3.Biarkan semalaman untuk mengembang. (Nota: Bater @Tepung akan menjadi pekat

CARA -2:- ESOK HARINYA
1. Panaskan kukusan. Aturkan atau letakkan bekas kuih didalam kukusan. Ini untuk pastikan bekas itu akan panas bila dituangkan bater.( Nota: Calitkan bekas dengan sedikit Minyak Masak supaya Apam tidak melekat bila masak @ senang keluar.)

2.Kacau campuran Tepung dan ditambah Double Action Baking Powder. Kacau rata.

3. Titiskan warna kedalam Campuran Tepung. ( Nota: Kalau hendak warna warni, bahagikan tepung kepada beberapa bahagian kedalam beberapa bekaz. Titiskan Pewarna dan kacau.

4. Campuran Tepung atau Bater boleh dituang kedalam bekas besar atau kecil yang telah dipanaskan. Ikut pilihan hati. Tuang 3/4 kedalam bekas dan kukus diapi panas selama 25 minit @ sehingga lidi dicucuk keluar bersih. ( Nota: Jangan dibuka 10 minit pertama nanti bantat.)

6. Hidangkan Apam Tapai Ubi dengan Kelapa yang telah dicampurkan Garam 
( ikut rasa). Siap untuk dihidang. Selamat mencuba. ~ Sharizen Kitchen.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...