Wednesday 15 July 2015

IKAN JELITA BUTTER MILK

Siapa pernah makan Ikan Jelita Butter Milk? Kalau tak pernah cuba resipi pemberian sahabat Szen Puan Suriya Ismail. Teramat sedap, rangup dan tidak muak.


Sesuai untuk yang tidak suka pedas. Kalau tak suka ikan tukar aje ke ayam, udang dan sotong. Semestinya sedap.Lagi satu ia memberi kelainan kepada menu harian kita. Terima kasih Puan Suriya. Jom cuba & 'KONGSI' resipi ini... ~ Sharizen Kitchen.


RESEPI IKAN JELITA BUTTER MILK
(Oleh : Sharizen Kitchen)

BAHANNYA:-
(NOTA: Kalau tak makan ikan boleh ditukar ke ayam, udang dan sotong)

BAHAN A: UNTUK IKAN
1 kilo Isi Ikan
1 cawan Tepung Jagung
2 biji Telur
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng

BAHAN B: UNTUK KUAH
1 tin Susu cair
3 keping Keju Keping
4 tangkai Daun Kari
5 ulas Bawang putih
2 sudu besar Gula
6 bijo Cili padi
2 sudu besar Mentega

CARA MENGGORENG BAHAN A:-

1.Potong isi ikan atau ayam mendadu.

2.Pecahkan telor dlm mangkuk.

3. Panas kan semangkuk minyak dlm kuali.

4. Celup isi ikan atau ayam dlm telor kemudian lumur dgn tepung jagung. Goreng hingga masak. Kemudian ketepikan.


CARA MEMBUAT KUAHNYA:-

1. Cincang bawang putih.

2. Hiris cili padi.

3.panas kan kuali dan masukkan butter,bawang putih,dan daun kari. Tumis sampai naik baunya.
4. Masukkan cili padi gaul sekejap kemudian masukkan susucair,gula dan cheese. Kacau hingga mendidih.


5.Tutup api kemudian masukkan isi ikan yg sudah di goreng tadi dan gaul hingga mesra siap.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...