Thursday 6 August 2015

SAMBAL BELACAN TOMATO

Sambal belacan siapa tak suka? Pembuka selera untuk setiap hidangan kari, assam pedas, assam rebus dan masak lomak. Jadi tak salah ubah cara buat sambal belacan. Campurkan dengan tomato, pasti jadi rebutan. Tukar selera.


Sambal belacan ini terasa masam masam manis pedas gitu. Sungguh menyelerakan dan sedap teramat. Jom cuba & SHARE resepi ini. ~ Selamat Mencuba ~ Sharizen's Kitchen.


RESIPI SAMBAL BELACAN TOMATO
=======================
( Oleh : Sharizen Kitchen)

BAHANNYA:-

5 biji Cili Merah- dibuang bijinya & potong kecil
5 biji Cili Padi - ikut suka kepedasan
1/2 biji Bawang Besar - dipotong kecil
1 inci Belacan - dibakar
1 biji Tomato Besar- dicincang halus
3 biji Limau Kasturi - diperah airnya & dihiris kulitnya
Garam Gula - secukup rasa

CARANYA:-

1. Tumbuk Cili Merah, Cili Padi, Bawang Besar dan Belacan sehingga lumat. Boleh juga dikisar gunakan blender tapi masukkan suku Tomato yang dicincang tadi. Lalu diblender.

2. Masukkan bahan yang ditumbuk atau kisar kedalam mangkuk dan masukkan tomato cincang, air dan kulit limau kasturi. Kacau rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

3. Sedap dimakan bersama kuah kari, assam pedas dan masak lemak. Selamat Mencuba ~ Sharizen Kitchen.




1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...