Thursday, 8 October 2015

BEGEDIL ROTI LIZA


Rupa-rupanya dengan roti, macam-macam kita boleh buat. Jadi jangan dibazirkan sakit baki roti. Kalau malas nak buat Talam @Puding buat aje cekodok roti. Cuba resipi sahabat Szen Puan Lizarose Abdullah dan pasti laris bila dihidangkan sebab teramatlah sedap.


Kalau nak lagi sedap cicah aje dengan sos cili. Perghh sedapnya. Terima kasih Puan Lizarose yang sudi berkongsi resepi disini. Szen amat menghargainya. Jom cuba buat & KONGSI resipi ini ~ Sharizen Kitchen.



RESEPI BEGEDIL @CEKODOK ROTI LIZA
==========================
( Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resepi: Lizarose Abdullah)


BAHAN2NYA:'
1 buku roti sandwich (klu blh jenama "family"
1 biji telor
1 genggam udang kering (lbh kurang rm 3 direndam)
1-2 biji cili merah
50 sen daun bawang
1/2 sudu kecil garam
Minyak utk menggoreng


CARANYA:-
1. Roti dicelup ke dalam air sehingga kembang dan letak dalam mangkuk. (Lihat gambar) Jangan terlalu banyak air takut adunan cair. Ketepikan.

2. Tumbuk udang kering sederhana lumat.

3. Pukul telor di dalam bekas lain sehingga kembang dgn menggunakan garfu. Masukkan 1/2 sudu kecil garam, cili merah yang dihiris halus dan daun bawang yg dipotong sepanjang 1 inci. Pukul lg sehingga adunan sebati.

4. Sesudah roti kembang ramas roti hingga hancur. Masukkan adunan telor tadi. Gaul bersama roti sehingga rata.

5. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng hingga perang seperti membuat cekodok.

6. Sedap dimakan bersama sos cili.

SELAMAT MENCUBA~ Sharizen Kitchen.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...