Wednesday, 28 October 2015

KARI TELUR DUA CARA





Nama resepi kali ini agak istimewa dan unik kiriman sahabat Szen YM Raja Rozela Rasdi. Kari telur dua cara ini patut dicuba dan dihidangkan kepada keluarga tersayang.


Mesti terangkat dan menjadi kegemaran. Rasanya kari ini sedap berlemak dan patut cuba untuk memberi kelainan kepada selera keluarga. Jom cuba ~ Sharizen Kitchen.




KARI TELUR DUA CARA
================
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resepi : YM Raja Rozela Rasdi)


BAHANNYA:

 2 biji telur rebus
Sejemput ikan bilis
2 biji kentang - dibelah 4 atau ikut kesesuaian
2 1/2 sudu besar rempah daging
2 sudu besar cili giling
1.5 liter air
Garam secukup rasa
1 sudu kecil assam jawa atau secukupnya

Bahan Untuk Telur Dadar

2 biji telur ayam
1 biji bawang sederhana besar
1 biji cili hijau
Secubit garam
1/2 sudu besar minyak masak

Bahan Untuk DiKisar

3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 biji tomato
1 inci halia

Bahan Untuk Ditumis

1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
Rempah 4 sekawan
(Biji sawi, halba, jintan dan dal putih)
Daun Kari
2 sudu besar minyak masak

CARANYA:-

1. Untuk penyediaan telur dadar, pukul semua bahan kecuali minyak dan masukkan ke dalam kuali yang telah dipanaskan dengan minyak. Angkat setelah masak dan ketepikan.

Kemudian:-

1. Panaskan minyak dan masukkan ikan bilis. Apabila ikan bilis sudah agak garing, masukkan semua bahan tumis. Kacau sebentar.

2. Masukkan bahan kisar, kacau hingga sebati. Apabila bau sudah naik, masukkan cili giling bersama serbuk kari. Kacau.

3. Apabila bau sudah naik, masukkan air.
Kacau sebati. Kemudian masukkan kentang. Biarkan sehingga mendidih dan pecah minyak.

4. Masukkan garam dan asam jawa secukup rasa. Biarkan mendidih.

5.  Apabila sudah cukup masak, kepekatan kari ikut kesukaan dan rasa sudah sebati, masukkan telur rebus bersama telur dadar yang telah dipotong 4. Biarkan sebentar, tutup api.

5. Sedia untuk dihidang dan amat enak jika dimakan dengan nasi panas.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...