Nama resepi kali ini agak istimewa dan unik kiriman sahabat Szen YM Raja Rozela Rasdi. Kari telur dua cara ini patut dicuba dan dihidangkan kepada keluarga tersayang.
Mesti terangkat dan menjadi kegemaran. Rasanya kari ini sedap berlemak dan patut cuba untuk memberi kelainan kepada selera keluarga. Jom cuba ~ Sharizen Kitchen.
KARI TELUR DUA CARA
================
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resepi : YM Raja Rozela Rasdi)
BAHANNYA:
Sejemput ikan bilis
2 biji kentang - dibelah 4 atau ikut kesesuaian
2 1/2 sudu besar rempah daging
2 sudu besar cili giling
1.5 liter air
Garam secukup rasa
1 sudu kecil assam jawa atau secukupnya
Bahan Untuk Telur Dadar
2 biji telur ayam
1 biji bawang sederhana besar
1 biji cili hijau
Secubit garam
1/2 sudu besar minyak masak
Bahan Untuk DiKisar
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 biji tomato
1 inci halia
Bahan Untuk Ditumis
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
Rempah 4 sekawan
(Biji sawi, halba, jintan dan dal putih)
Daun Kari
2 sudu besar minyak masak
CARANYA:-
1. Untuk penyediaan telur dadar, pukul semua bahan kecuali minyak
dan masukkan ke dalam kuali yang telah dipanaskan dengan minyak. Angkat setelah
masak dan ketepikan.
Kemudian:-
1. Panaskan minyak dan masukkan ikan bilis. Apabila ikan bilis
sudah agak garing, masukkan semua bahan tumis. Kacau sebentar.
2. Masukkan bahan kisar, kacau hingga sebati. Apabila bau sudah
naik, masukkan cili giling bersama serbuk kari. Kacau.
3. Apabila bau sudah naik, masukkan air.
Kacau sebati. Kemudian masukkan kentang. Biarkan sehingga
mendidih dan pecah minyak.
4. Masukkan garam dan asam jawa secukup rasa. Biarkan mendidih.
5. Apabila sudah cukup masak, kepekatan kari ikut kesukaan
dan rasa sudah sebati, masukkan telur rebus bersama telur dadar yang telah
dipotong 4. Biarkan sebentar, tutup api.
5. Sedia untuk dihidang dan amat enak jika dimakan dengan nasi
panas.
No comments:
Post a Comment