Wednesday, 14 October 2015

KERABU PEDAS KERANG TIMUN


Kadang-kadang tiada selera hendak makan lauk pauk yang berkuah. Cuba resepi Kerabu Pedas Kerang Timun pasti memikat selera. Hidangan yang ringkas tapi lengkap dengan protein dan fiber.


Resepi yang sedap dan pedas ini. Boleh ditambah ulaman untuk menambah khasiat resepi ini. Jom cuba & KONGSI resepi ini. ~ Sharizen's Kitchen.



RESEPI KERABU PEDAS KERANG TIMUN
==========================
( Oleh : Sharizen Kitchen )

BAHANNYA:-
1 kilo Kerang Segar - direbus & buang kulitnya
1 biji Timun - dibuang biji & hiris nipis
1 biji Bawang Besar - dihiris nipis
4 biji Limau Kasturi - diperah airnya & kulit dihiris nipis

DIGORENG LAYU
1/2 biji Kelapa Parut
2 biji Cili Merah - dipotong kecil
10 biji Cili Padi - potong kecil (ikut suka kepedasan )
1 biji Bawang Besar- dipotong kecil
Garam Gula - ikut suka

CARANYA:-
1. Masukkan kelapa parut, cili merah,cili api, bawang besar, garam dan gula dalam kuali dan goreng layu. Jangan sampai garing ya. Cukup sekadar cili dan bawang besar layu. Tutup api kuali. Sejukkan sebentar.

2. Masukkan Timun, Bawang besar, Kerang, Air dan kulit limau kasturi kedalam bekas besar. Kacau rata.

3. Masukkan bahan-bahan yang digoreng layu tadi kedalam blender kisar kering. Dan kisar kasar. Jangan sampai halus dan berair. Cukup sekadar sederhana halus.

4. Masukkan bahan-bahan yang dikisar kedalam bekas campuran timun tadi. Kacau rata. Rasa manis masin, masam dan pedas. Siap untuk dimakan begitu saja atau bersama- sama nasi kosong maupun berlauk.

Selamat mencuba ~ Sharizen Kitchen.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...