Kadang-kadang tiada
selera hendak makan lauk pauk yang berkuah. Cuba resepi Kerabu Pedas Kerang
Timun pasti memikat selera. Hidangan yang ringkas tapi lengkap dengan protein
dan fiber.
Resepi yang sedap dan pedas ini. Boleh ditambah ulaman untuk
menambah khasiat resepi ini. Jom cuba & KONGSI resepi ini. ~ Sharizen's
Kitchen.
RESEPI KERABU PEDAS KERANG TIMUN
==========================
( Oleh : Sharizen Kitchen )
BAHANNYA:-
1 kilo Kerang Segar - direbus
& buang kulitnya
1 biji Timun - dibuang biji &
hiris nipis
1 biji Bawang Besar - dihiris
nipis
4 biji Limau Kasturi - diperah
airnya & kulit dihiris nipis
DIGORENG LAYU
1/2 biji Kelapa Parut
2 biji Cili Merah - dipotong
kecil
10 biji Cili Padi - potong kecil
(ikut suka kepedasan )
1 biji Bawang Besar- dipotong
kecil
Garam Gula - ikut suka
CARANYA:-
1. Masukkan kelapa parut, cili merah,cili api, bawang
besar, garam dan gula dalam kuali dan goreng layu. Jangan sampai garing ya.
Cukup sekadar cili dan bawang besar layu. Tutup api kuali. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan Timun, Bawang besar, Kerang, Air dan kulit
limau kasturi kedalam bekas besar. Kacau rata.
3. Masukkan bahan-bahan yang digoreng layu tadi
kedalam blender kisar kering. Dan kisar kasar. Jangan sampai halus dan berair.
Cukup sekadar sederhana halus.
4. Masukkan bahan-bahan yang dikisar kedalam bekas
campuran timun tadi. Kacau rata. Rasa manis masin, masam dan pedas. Siap untuk
dimakan begitu saja atau bersama- sama nasi kosong maupun berlauk.
Selamat mencuba ~
Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment