Thursday, 22 October 2015

IKAN BILIS TAMBAN GORENG TAUCHU


Resepi kali ini daripada Puan Rasmishah Senin aka Mama Chef yang begitu mudah buatannya. Ia amat sesuai untuk mereka yang tengah berpantang, kurang selera makan dan yang malas hendak makan makanan berkuah.


Atau kepada yang malas hendak masak berat tapi perut lapar. Resepi ini sedap dan mampu menaikkan selera sipemakan. Terima kasih sahabatku Misha dan YM Raja Rozela yang telah bersusah payah berkongsi resepi ini. Jom cuba & kongsi resepi ini. ~ Sharizen Kitchen.


IKAN BILIS TAMBAN GORENG TAUCU
========================
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resepi : Rasmishah Senin)
(Olahan Resepi : YM Raja Rozela Rasdi)

BAHANNYA :-

1 mangkuk Ikan bilis Tamban
3 sb Taucu
1 sb Pes Assam Jawa (guna jenama Adabi)

DIHIRIS:-
2 labu Bawang Besar
4 ulas Bawang Putih
5 biji Cili Padi

Minyak
Garam & Gula

CARA :-

1. Goreng ikan bilis tamban hingga garing. Angkat dan ketepikan.

2. Tumis semua bahan yang telah dhiris sehingga agak garing. ecilkan api. Masukkan taucu dan assam jawa dan kacau sebati.

3. Tutup api dan biarkan seketika. Bila sudah agak sejuk baru masukkan ikan bilis tamban dan gaul rata.

4. Sedia dihidangkan. Sangat sedap dimakan bersama Nasi & Bubur Nasi. Selamat Mencuba.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...