Resepi
kali ini adalah kiriman sahabat Szen, YM Puan Raja Rozela Rasdi yang gemar
& terkenal akan kemahiran membuat pencuci mulut. Kata sahabat Szen ini pudding
ini sedap sesangat. Sekali cuba pasti hendak lagi.
Jangan risau setiap resipi
yang dihidangkan disini pasti menjadi dan sedap. Terima kasih sahabatku YM Raja Rozela. Jom cuba Puding Cendol Gula
Melaka ini. ~ Sharizen Kitchen.
PUDING CENDOL GULA MELAKA
=====================
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resepi : YM Raja Rozela Rasdi)
BAHANNYA
Agar-agar serbuk (10 gram)
5 cawan air
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
2 cawan cendol
1 cawan gula merah
Bekas
Bekas
CARANYA :-
1. Masukkan serbuk agar-agar, gula
dan air kedalam periuk dan masak sehingga mendidih. Bahagikan adunan kepada 3
bahagian.
2. Ambil 2 bahagian dan masukkan
semula kedalam periuk tadi. Masukkan cendol dan susu cair dan masak sehingga
mendidih. Kemudian masukkan kedalam acuan dan sejukkan.
3. Panaskan adunan yang selebih tadi
dan masukkan gula merah. Masak sehingga mendidih dan tapis.
4.Masukkan adunan gula merah kedalam
acuan yang berisi cendul yang telah disejukkan tadi.
5. Sejukkan lagi dan boleh
dipotong apabila sudah cukup keras dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment