Roti yang tengah popular sekarang ini. Roti Keju Brazilian kiriman sahabat Szen, YM Raja Rozela Rasdi untuk dicuba. Menurut Rozie, resipi ini amat mudah dan ringkas sahaja buatannya. Ia hanya perlu dikisar menggunakan pengkisar @ blender kesemua bahan-bahannya. Amatlah mudah teramat.
Adunan ini boleh disimpan didalam petiais selama tiga hari. Bila lapang bolehlah dibakar untuk hidangan sarapan. Setelah dicuba, roti ini rasanya amatlah enak, berlemak, lembut dan gebu. Tidak muak dan boleh dimakan bersama jem. Jom cuba & kongsi resepi ini ~ Sharizen Kitchen.
ROTI KEJU
BRAZILIAN
================
(Oleh :
Sharizen Kitchen)
( Resepi
Kiriman : YM Raja Rozela Rasdi)
BAHANNYA :-
1 biji
Telur
1 cawan
Susu Segar
½ cawan
Minyak Sayuran
5 oz @ 1
¼ cawan Parutan Keju - Cheddar/Parmesan/Pecorino
¼ sb Serbuk
Penaik
1 sk Garam
1 ½ cawan
Tepung Ubi @ Tepung Kanji ( Nota: Boleh
ganti dengan ¾ cawan Tepung Jagung )
Serbuk
Oregano - pilihan
CARANYA :-
1.Panaskan
oven 190C selama 10-15 minit.
2. Kisar
telur, susu segar dan minyak didalam blender. Kisar rata.
3. Selepas
itu, masukkan keju dan kisar lagi sehingga rata.
4.
Seterusnya masukkan serbuk penaik dan garam. Kisar lagi.
5. Masukkan
tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Kisar sampai mesra.
6. Gris
acuan muffin atau acuan kecil dan tuang adunan. Boleh ditabur oregano (kalau
hendak, kalau tidak hendak tak apa. Rasanya tetap sedap).
7. Bakar
pada suhu 190C selama 20 minit atau sehingga masak. Permukaan kelihatan sudah
kekuningan coklat. Kepantasan memasak bergantung kepada oven masing-masing.
No comments:
Post a Comment