Simply sedap, gebu
& lembut teramat... Yummy kek yang tidak berapa manis namun sedap bila
ditambah dengan ising. Kemanisan seimbang. Patut cuba ni, sedap teramat.
Terutama cuti sekolah mesti anak-anak kelaparan. Jadi hidangkan Kek Pisang
Coklat Hershey pasti berebut. Jom cuba & KONGSI resepi ini ~ Sharizen Kitchen.
KEK PISANG COKLAT HERSHEY
====================
(Oleh : Sharizen Kitchen )
BAHANNYA:-
250gm Mentega - dilembutkan
1 1/2 cwn Gula Castor
4 biji Telur Gred A
2 sk Esen Vanilla
DIAYAK BERSAMA:
2 sk Soda Bikarbonate
2 sk Baking Powder
3 cwn Tepung Gandum
1/2 cawan Susu Segar - dipanaskan
4 biji besar @ 2 cawan Pisang
Masak Ranum- dilenyek
1 peket besar Hershey Kisses
Icing Lemon
50gm Butter
3 sb Jus Lemon
3 cwn Gula Icing
1/2 sb Air Panas
Bekas cupcakes & acuannya
(NOTA:
Kalau tidak mahu diletak topping tambah sukatan Gula Castor ke 2 cawan. Kek ini
kurang manis sekiranya dihidangkan tanpa topping.)
CARANYA:
1. Panaskan oven pada 170C.
2. Pukul Mentega & Gula
Castor sehingga kembang dan putih.
3. Bila kembang masukkan Telur
satu per satu sehingga rata.
4. Lepas itu masukkan Esen
Vanilla & Pisang Lenyek.
5. Masukkan Susu Segar Panas
kedalam acuan dan kacau rata.
6. Bila rata, masukkan adunan
Tepung dan kaup rata. Tidak boleh memukulnya. Hanya kaup sampai rata.
7. Masukkan 1 skop sudu besar
kedalam acuan kertas @ muffin cupcake dan tekan 1 biji Kisses Hershey ditengah2
adunan.
8. Selepas itu ambil 1/2 sudu
besar adunan kek dan tutup kek itu.
9. Bakar selama 10 - 20 minit
atau sehingga kek masak. Setiap kepanasan oven berbeza.
CARA LEMON ICING:-
1.Campurkan kesemuanya dan pukul
rata dan sebati.
2. Tunggu sehingga kek benar
sejuk baru dipaip diatasnya dan hias dgn coklat parut.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment