Thursday, 19 November 2015

CUCUR UDANG TAUGEH



Cucur Udang Taugeh sesuai dimakan setiap masa. Rasailah kesedapan, kerangupan dan keenakan kuih cucur udang ini. Menu kegemaran Szen sekeluarga.

Pasti menjadi kegemaran keluarga. Jom Cuba & KONGSI resepi ini ~ Sharizen Kitchen.





RESEPI : CUCUR UDANG TAUGEH
============================
(Oleh : Sharizen Kitchen )


BAHAN-BAHANNYA :

- 1 kilo taugeh ( pastikan segar)
- udang ( cita rasa sendiri nak berapa banyak.)
- bawang besar , di cincang
- daun bawang
- 1/2 tbsp kunyit 
- 4 tbsp tepung gandum
- 5 tbsp tepung jagung 
- 1 tbsp tepung beras
- 1 biji telur
- secubit soda bicarbonate
- dan garam secukup rasa

CARA-CARANYA MEMBUATNYA :

1) Gaulkan semua, jangan campur air, taugeh akan mengeluarkan air.

2) Pastikan adunan likat sikit.

3) Goreng di kuali & ambil sesenduk batter masukkan ke dalam minyak panas. Jangan lupa masukkan ke dalam minyak panas.

4) Goreng sampai kekuningan @ ranggup.

5) Sedia untuk di hidangkan untuk sepanjang masa.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...