Resepi kali ini dari sahabat Szen, Puan Rasmishah aka Chef Mama yang pastinya telah membuat Szen terliur lapar. Biasa kita dengar & makan Ayam Percik.
Apa kata kali ini kita cuba pula resepi kembong percik. Memang berbaloi-baloi. Memang sedap & pastinya menyelerakan selera keluarga. Lagi-lagi Kembong Percik enak bila dimakan bersama nasi putih dan sayur-sayuran.
PERCIK IKAN KEMBONG
====================
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resepi Asal: Rasmishah Senin)
BAHANNYA :-
4 ekor ikan kembong -sederhana besar
2 cawan santan pekat
3 sudu besar cili giling
2 batang serai - dititik
1 sudu besar gula atau
ikut kesesuaian rasa
Garam secukup rasa
1/2 sudu besar asam jawa atau
ikut kesesuaian rasa
1/4 sudu teh lada hitam
Bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
1 inci belacan
Cara Membuat:
Penyediaan Ikan:
1. Ikan dibersihkan dan diperap bersama garam kunyit (jika suka)
atau boleh juga dipanggang atau digoreng tawar. Panggang atau goreng ikan
sehingga masak.
Penyediaan Kuah Percik:
1. Masukkan santan dan bahan-bahan yang telah dikisar kedalam
periuk. Masak diatas api sederhana. Dikacau rata.
2. Masukkan serai, asam jawa dan lada hitam. Kacau rata dan
biarkan mendidih.
3. Akhir sekali masukkan garam dan gula sesedap rasa. Biarkan
sehingga kuah menjadi pekat mengikut selera masing-masing. Angkat dan siramkan
keatas ikan yang telah dipanggang atau digoreng tadi.
Enak dimakan bersama nasi panas dan ulam-ulaman.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment