Friday, 13 November 2015

MEE HOON GORENG STYLE INDIA



Resipi ini sumbangan rakan Szen, Puan YM Raja Rozela Rasdi yang mahir masakan India. Mee Hoon Goreng Kuning Ala India.
Jom cuba suatu kelainan untuk dimakan bersama keluarga. Terima kasih Puan Rozela Rasdi. Dipersilakan 'SHARE' ~ Sharizen Kitchen.



MEE HOON GORENG KUNING STYLE INDIA
====================================
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resepi: YM Raja Rozela Rasdi)

Bahan-bahannya:-
2 keping Mee Hoon, jenama Pama, direndam
1 biji bawang sederhana besar,dihiris
4 ulas bawang putih, dihiris
4 helai cili kering, digunting kecil
1 tangkai daun kari

1 sudu besar kacang dal
2 biji sederhana besar kentang (dipotong dadu)
1 keping tahu(dipotong dadu)
1 btg kacang panjang (potong kecil)
2 helai daun salad 
1 sudu kecil halba campur (biji sawi, halba dan jintan)

1 sudu besar serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Sos Ikan secukup rasa
4 sudu besar air
Minyak untuk menggoreng

CARANYA:-
1.Mula-mula goreng kacang dal. Bila sudah garing,angkat dan ketepikan. Goreng kentang dan tahu bila sudah garing angkat dan ketepikan.

2.Hiris bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang tadi dengan halba campur dan daun kari dan cili kering. 

3.Bila sudah naik bau masukkan air dan serbuk kunyit. masukkan garam dan sos perisa ikan dan bila sudah sebati masukkan 2 keping mee hoon yang sudah direndam dan dikacau sehingga hampir masak. 

4. Masukkan kacang panjang dan dikacau lagi sehingga masak. Tutup api dapur dan masukkan kacang dal kentang tahu dan daun salad. Digaul rata dan sedia untuk dihidang. Selamat Mencuba. YUMMY.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...