Wednesday, 18 November 2015

SAMBAL BELACAN KERABU MANGGA


Sambal Belacan Kerabu Mangga ini memang mudah dan ringkas buatannya. Seakan sama buatannya dengan Sambal Belacan Goreng. Tapi rasanya berlainan teramat.


Boleh dimakan begitu sahaja. Terliur pulak. Jom Buat. Silakan 'SHARE' ~Sharizen's Kitchen



RESIPI SAMBAL BELACAN KERABU MANGGA
=============================
( Oleh : Sharizen Kitchen )


BAHANNYA:-

2 biji Mangga Muda - diracik @ dipotong kecil
3 biji Limau Kasturi - dibelah dua( Nota: Perah airnya & kulitnya dihiris)
1 biji Bawang Besar- dihiris nipis
1 sudu besar Sos Ikan ( pilihan)

Bahan Untuk Sambal Belacan:-
3 biji Cili Merah Basah - dipotong kecil
1 biji Bawang Besar - dihiris
Segenggam kecil Belacan
Garam ikut rasa (Nota: belacan & sos ikan terasa masin. Jadi pastikan jangan terlebih garam)
Gula ikut rasa
4 sudu besar Minyak


CARANYA:-

1. Panaskan kuali dan masukkan Minyak. Bila minyak panas, masukkan cili merah, bawang besar, belacan,garam dan gula. Digoreng sampai layu. Tutup api.

2. Bahan-bahan yang digoreng tadi ditumbuk atau dikisar halus.

3.Selepas ditumbuk atau dikisar masukkan kedalam bekas. Campurkan mangga,bawang besar, air dan kulit limau kasturi serta sos ikan. Gaul rata. Rasa dahulu apa yang terkurang tambah garam atau gula lagi. Ikut rasa lidah dan hati.


4. Sedap dimakan bersama kuah kari, masak lemak, assam pedas dan apa saja. Selamat Mencuba ~ Sharizen Kitchen.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...