Kali ini sahabat Szen, YM Raja Rozela Rasdi mencuba pencuci mulut gorengan kaum Cina. Ondeh Bijan Ketawa @ Laughing Balls ini memang sedap. Garing diluar seperti Kuih Redan tetapi didalamnya lembut & tidak berinti.
Keenakannya membuat kita ingin memakannya tanpa henti. Sesuai untuk minum petang dan jamuan ringkas. Terima kasih Rozie atas resepi yang terliur ini. Jom cuba & kongsi resepi ini ~ Sharizen Kitchen.
ONDEH BIJAN
KETAWA
================
(Oleh :
Sharizen Kitchen )
(Resepi :
YM Raja Rozela Rasdi)
BAHANNYA:-
100 ml air
150 gram
gula
1 biji
telur
2 sudu
besar minyak
300 gram
tepung gandum
1/2 sudu
teh baking powder
1/4 sudu
teh soda bikabonat
1/2 sudu
teh esen vanila
Secubit
garam
100 gram
bijan
Minyak
secukupnya untuk menggoreng
Cara
membuat
1. Gula
dicampur dengan air dan dididihkan menjadi sirap. Sejukkan.
2. Pukul
telur dengan minyak kemudian masukkan separuh air sirap yang disejukkan dengan
vanilla. Masukkan tepung yang diayak bersama serbuk ejen-ejen penaik. Gaul
sebati.
3. Masukkan
selebih air sirap tadi dan garam. Adun tepung sehingga sebati. Adunan akan
menjadi melekit.
4. Sapu
sedikit minyak pada tapak tangan, jemput adunan sebesar guli dan
bulat-bulatkan ditapak tangan dan golekkan kedalam bijan. Ulang sehingga habis
adunan.
5. Panaskan
minyak diatas api sederhana dan goreng bebola sehingga warna keperangan dan
terapung. Sedia untuk dihidangkan.
6. Sesuai
untuk minum petang dan jamuan ringkas. Sungguh enak dimakan panas-panas ~
Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment