Roti yang terbiar @ tidak termakan jangan dibuang. Ruginya. Cuba buat Puding Roti Karamel Coklat Chips yang sedap berlemak manis ini.
Pasti jadi kegemaran keluarga. Jomlah cuba & 'KONGSI' resepi ini. Selamat mencuba~ Sharizen Kitchen.
Pasti jadi kegemaran keluarga. Jomlah cuba & 'KONGSI' resepi ini. Selamat mencuba~ Sharizen Kitchen.
RESIPI PUDING ROTI KARAMEL COKLAT CHIPS
==========================
(Oleh : Sharizen Kitchen )
(Resepi asal : Nigella Kitchen)
BAHANYA:-
3 biji besar Roti Croissant @ sebarang Roti- digunting kecil atau dikoyakkan kecil
DIBUAT GULA HANGUS:
1 1/2cawan Gula - atau ikut suka manis
3 sudu besar Air
DICAMPUR BERSAMA:
1 1/4 cawan Susu Segar
200ml Krim @ Cooking Cream
DICAMPUR BERSAMA:
3 biji Telur Besar- dipukul rata
1 sudu kecil Esen Vanila
1/2 cawan Coklat Chips Semisweet - pilihan
1 sudu besar Kepingan badam@ almond flakes
Bekas saiz 15cm × 15cm
CARANYA:
1. Panaskan oven pada 170C. Sapukan bekas dengan mentega. Dan masukkan Roti kedalam bekas tersebut. Ketepikan.
2. Campurkan gula dan air. Kacau rata. Panaskan diatas api sederhana. Jangan dikacau.
3. Bila air gula telah mengelegak dan berubah warna kekuningan. Perlahankan api dan masukkan campuran susu dan krim kedalam adunan gula itu.
4. Berhati-hati adunan akan meletup- letup, teruskan pukul @ whisk sehingga gula menjadi cair dan bersatu dengan susu. ( Nota: Gula mula melekat disenduk. Jangan risau gula akan menjadi cair semula setelah dipukul lama).
5. Bila gula telah cair dan sebati, tutup api. Perlahan-lahan masukkan telur yang dicampurkan esen vanilla kedalam adunan gula susu itu. Teruskan pukul sehingga sebati.
6. Masukkan adunan gula susu telur itu kedalam bekas yang diisi roti tadi. Tekan- tekan supaya menutupi roti itu.
7. Tabur rata Coklat Chips dan dikacau rata. Lepas itu taburkan kepingan badam diatas adunan tadi. Biarkan selama 10 - 20 minit sebelum bakar.
8. Setelah 10- 20 minit bakar selama 15 minit dan angkat keluar. Biarkan suam atau sejuk. Dipotong atau dihidangkan bersama aiskrim vanila. Yummy.
Resepi ini telah diubahsuai oleh Sharizen's Kitchen daripada resipi asal Nigella Kitchen.
No comments:
Post a Comment