Yummy! Yummy! Semestinya Lepat Labu. Sekali makan nak
berkali. Resipi ini sumbangan rakan Szen, Puan Suriya Ismail yang menggunakan
Tepung Beras untuk menjadikan Lepat lebih lembut & halus.
Kepada yang masih
ada saki baki Labu Kuning jom cuba buat. Jangan membazir. Dipersilakan 'SHARE'.
Terima kasih Puan Suriya Ismail. ~ Sharizen's Kitchen.
LEPAT LABU KUNING
==============
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resipi : Suriya Ismail)
BAHANNYA:-
1/2 biji Labu
4 cawan Tepung beras
3 senduk Gula (ikut citarasa)
1/3 cawan Santan
Kelapa parut
Daun Pisang
Kukusan
CARANYA:-
1. Panaskan kukusan & celur daun pisang. ( Nota: Potong daun pisang 4 segi
memanjang 'rectangular" dan layukan diatas api.)
2. Rebus labu air betul-betul paras labu.
Lenyek dan letak tepung dan juga gula. Kemudian tambah santan dan garam.
3. Kemudian letak dlm daun pisang dgn sikit kelapa parut yg dah letak garam
secubit. Akhir sekali lipat mcm lipat kain.
4. Kukus selama 15- 20 minit atau sehingga masak. Selamat mencuba. ~ Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment