Resipi dari Puan YM
Raja Rozela Mohd Rasdi kali ini lebih kepada mengikuti tema cuaca yang sedang
hujan panas ini. Warnanya yang berwarna warni itu menambahkan kemeriahan kek
ini.
Kek kukus ini amatlah sedap, basah dan rasanya seakan-akan kandi kelapa.
Yummy, rugi kalau tak cuba. Jom cuba & SHARE resipi ini ~ Sharizen Kitchen.
KEK KUKUS HUJAN PANAS
=============================
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Olahan: YM Raja Rozela Mohd Rasdi)
(Olahan: YM Raja Rozela Mohd Rasdi)
BAHANNYA:-
160 gram mentega
3/4 cawan gula
1 1/3 cawan tepung gandum
2 biji telur gred A
80 gram seri kaya perisa asli
25 gram susu pekat manis
130 gram kelapa parut putih
Pewarna hijau kuning dan merah
Pengkukus
Loyang bulat 7 inci- digliskan
dengan minyak
CARANYA:-
1. Sediakan pengukus dan biar
hingga mendidih
2. Pukul mentega bersama gula
hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu.
4. Masukkan serikaya, susu dan
tepung. Pukul lagi hingga adunan sebati, ketepikan.
5. Bahagikan kelapa parut kepada
tiga bahagian dan warnakan satu persatu.
6. Masukkan kesemua kelapa parut
berwarna kedalam adunan dan gaul sebati.
7. Tuang adunan kedalam loyang
bulat 7" yang sudah digriskan , tutup dengan aluminium foil.
8. Kukus selama 1 jam atau
sehingga masak.
9. Potong apabila kek sudah cukup
sejuk.
Selamat Mencuba~
Sharizen Kitchen.
No comments:
Post a Comment