Friday 6 November 2015

ONDEH BIJAN KETAWA



Kali ini sahabat Szen, YM Raja Rozela Rasdi mencuba pencuci mulut gorengan kaum Cina. Ondeh Bijan Ketawa @ Laughing Balls ini memang sedap. Garing diluar seperti Kuih Redan tetapi didalamnya lembut & tidak berinti.


Keenakannya membuat kita ingin memakannya tanpa henti. Sesuai untuk minum petang dan jamuan ringkas. Terima kasih Rozie atas resepi yang terliur ini. Jom cuba & kongsi resepi ini ~ Sharizen Kitchen.



ONDEH BIJAN KETAWA
================
(Oleh : Sharizen Kitchen )
(Resepi : YM Raja Rozela Rasdi)


BAHANNYA:-

100 ml air
150 gram gula
1 biji telur
2 sudu besar minyak
300 gram tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikabonat
1/2 sudu teh esen vanila
Secubit garam
100 gram bijan
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara membuat

1. Gula dicampur dengan air dan dididihkan menjadi sirap. Sejukkan.

2. Pukul telur dengan minyak kemudian masukkan separuh air sirap yang disejukkan dengan vanilla. Masukkan tepung yang diayak bersama serbuk ejen-ejen penaik. Gaul sebati.

3. Masukkan selebih air sirap tadi dan garam. Adun tepung sehingga sebati. Adunan akan menjadi melekit.

4. Sapu sedikit minyak pada tapak tangan,  jemput adunan sebesar guli dan bulat-bulatkan ditapak tangan dan golekkan kedalam bijan. Ulang sehingga habis adunan.

5. Panaskan minyak diatas api sederhana dan goreng bebola sehingga warna keperangan dan terapung. Sedia untuk dihidangkan.


6. Sesuai untuk minum petang dan jamuan ringkas. Sungguh enak dimakan panas-panas ~ Sharizen Kitchen.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...