Thursday 5 November 2015

DAGING MASAK LADA HITAM


Daging Masak Lada Hitam ini sesuai dimakan bersama-sama nasi panas dan atau bersama-sama nasi minyak. Rasanya yang pedas-pedas manis ini amat menyelerakan dan sedap dimakan. Sesuai juga dimakan oleh wanita berpantang yang memerlukan menu yang mampu memanaskan badan.


Terima kasih sahabatku Puan Sazlina Maan atas kesudian berkongsi resepi hebat ini bersama Szen. Jom cuba &  kongsi resepi ~ Sharizen Kitchen.



DAGING MASAK LADA HITAM
===================
(Oleh : Sharizen Kitchen )
(Resepi : Sazlina Maan)

BAHANNYA:-

500 gm Daging ( direbus hingga empuk & dipotong nipis-nipis)
3 biji Kentang- potong baji & digoreng hingga masak
½ biji Cili Besar / Capsicum Merah –dipotong ikut suka
½ biji Cili Besar/ Capsicum Hijau –dipotong ikut suka
½ biji Cili Besar/Capsicum Kuning- dipotong ikut suka
1 sb Serbuk Lada Hitam – (Kalau hendak lebih pedas tambahkan lagi kuantitinya)

1 sb Sos Tiram
2 sb Kicap Manis
1 sk Serbuk Kunyit
½ cawan Minyak
Garam, gula & perasa pilihan
Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR
5 ulas Bawang Putih
7 biji Bawang Merah
1 labu Bawang Besar
2 inci Halia

CARANYA:-
1. Panaskan minyak. Masukkan kesemua bahan kisar.

2. Apabila sudah garing masukkan kicap manis, serbuk lada hitam, gula, garam, gula dan sos tiram.

3. Masukkan daging dan tambahkan sedikit air. Masak dengan api sederhana sehingga daging empuk dan kuah mula pekat.

4. Masukkan kentang goreng dan kesemua cili besar/capsicum. Gaul rata dan tutup api. Hidangkan dengan nasi panas. Selamat mencuba ~ Sharizen Kitchen.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...