Monday, 12 October 2015

CHEESEKUT @ KEK LAPIS KEJU


Fenoma CHEESEKUT melanda. Baru-baru ini Sahabat Szen Puan Zuraidah mencadangkan resepi ini. Katanya Anak Gadisnya buat dan sedap rasa. Amat mudah & tidak perlu bakar Jadi Szen pun pi kat Cik Google untuk bandingkan resepi. Beberapa cara dan resipi telah dicuba buat.


Namun ada rasa muak walaupun sedap. Cubalah resipi yang telah diolah oleh Szen ini. Rasanya teramat sedap dan yang penting tidak ada rasa muak langsung bila memakannya. Terima kasih Puan Zuraidah Zulkifli kerana mencadangkannya. Jom cuba buat & KONGSI resepi ini.



RESEPI CHEESEKUT
=============
(Oleh : Sharizen Kitchen)


BAHANNYA: 

BAHAN A:-
1 peket @ 300 gm Biskut Marie Perisa Biasa @ Coklat ( admin guna jenama Tiger)
200 - 250 ml Susu Segar,dipanaskan


BAHAN B:-
250 gm Cheese Cream (admin guna brand Philadelpia)
1/2 - 3/4 tin besar Susu Pekat- kemanisan ikut suka


BAHAN C:-
TABURAN DIATAS LAPISAN TERAKHIR CREAM CHEESE :-

PILIHAN 1: Kisar saki baki Biskut & tabur diatas lapisan adunan cream cheese yang terakhir. ATAU

PILIHAN 2: Cairkan 1 cawan Coklat Chips bersama 1 sudu Minyak Sayuran. Bila sejuk tuang dan ratakan diatas lapisan terakhir itu.( admin ikut cara ini)

PILIHAN 3: Ikut kreativiti anda @ tabur rata Serbuk Milo keatas lapisan terakhir. itu.

***PERINGATAN PENTING: HARUS DISEJUKKAN SELAMA 6 JAM DIPETISEJUK SEBELUM MAKAN. ****


CARANYA:-

1. Sediakan bekas 8×4 inci dan alas dengan plastik clingfilm untuk memudahkan diangkat keluar.

2. Satukan Cream Cheese dan Susu Pekat dan pukul hingga sebati dan kembang. Ketepikan.

3. Panaskan Susu Segar ketahap suam. Bila Susu sudah suam, padamkan api. Ambil sekeping-sekeping Biskut Marie dan celup sekejap ke dalam Susu Segar yang suam tadi anggaran 1 saat. Sekadar hendak basahkan aje. Jangan sampai biskut lembik.

4. Setelah celup, terus susun biskut rapat-rapat kedalam bekas beralas plastik itu. Selepas itu, sapukan Bahan A atau Adunan Cream Cheese itu di atas biskut. Ratakan. Jangan sapu banyak ya, cukup sekadar menutupi lapisan biskut itu.

5.Ulangi proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
kemudian sapukan lagi Bahan A @ Adunan cheese tadi sehingga habis.

6. Lapisan biskut terakhir haruslah disapu atau ditutupi dengan Adunan Cream Cheese itu.

7. Untuk TABURAN diatas Lapisan Cream Cheese yang terakhir itu, ada 2 pilihan.

PILIHAN 1:- Ambil beberapa keping Biskut Marie dikisar halus dan tabur diatas lapisan cheese. Siap untuk disejukkan selama 6 jam di Peti Sejuk.

PILIHAN KE-2:- Cairkan 1 cawan Coklat Chips dengan 1 sudu kecil Minyak Sayuran samada didalam mikrowave atau dimasak secara double boiler. Bila cair angkat dan kacau rata. Bila sejuk tuang dan ratakan atas Lapisan terakhir adunan Cheese itu. Dinasihati buat ini terlebih dahulu agar Coklat sejuk bila Cheesekut dah siap.

8. Apa-apa pun guna kreativiti anda. Boleh juga ditaburkan Milo dan sebagainya diatas lapisan terakhir diatas adunan Cheese itu.


***PERINGATAN PENTING: HARUS DISEJUKKAN SELAMA 6 JAM DIPETISEJUK SEBELUM MAKAN.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...