Monday 19 October 2015

POTATO CHUTNEY @ ALLO CHUTNEY



Selalunya kita makan capati, tosei atau roti canai dengan dalca @sambal aje. Tapi kali ini kita tambah lagi satu menu atau kita tak payah buat dalca,kita buat aje Potato Chutney. Sungguh sedap, pekat dan menyelerakan. Yummy.
Resepi ini adalah sumbangan sahabat Szen YM Raja Rozela Mohd Rasdi yang memang hebat dengan menu India. Terima kasih Puan Rozela. Jom cuba kelainan dan dipersilakan 'SHARE' ~Sharizen's Kitchen.





RESIPI POTATO CHUTNEY @ ALLOO CHUTNEY
======================================
(Oleh : Sharizen Kitchen)
(Resipi : YM Raja Rozela Mohd Rasdi)


BAHANNYA:
2 biji kentang -direbus

UNTUK DIKISAR @ DITUMBUK
I biji tomato
1 biji bawang besar (sederhana besar)
3 ulas bawang putih
1 inci halia

1/2 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh halba campur (yang ada biji sawi, biji halba dan jintan)
1 batang cili hijau- dihiris
1 sudu teh kunyit
1 btg daun kari 

Garam secukup rasa
Assam jawa secukup rasa
(Rasa chutney ini perlu masam yer)
1 cawan air atau secukupnya
1 sudu besar minyak

CARANYA
1. Rebus kentang hingga empuk. Buang kulit dan lenyek kasar.

2.Kemudian ambil satu mangkuk dan campurkan air, kentang, serbuk kunyit, serbuk cili, assam jawa bersama dgn daun kari. Ketepikan.

3.Tumbuk/kisar bahan yang ditanda untuk dikisar/tumbuk. 

4. Kemudian panaskan kuali dan letakkan minyak..bila sudah agak panas letakkan halba campur dan bila halba sudah ada bunyi "krek" baru letak bahan yg telah dikisar/tumbuk.

5.Bila sudah naik bau, baru letakkan campuran kentang tadi. Masukkan garam dan asam jawa. Rasa ikut keinginan masing. Tapi biasanya perlu ada rasa masam.

6.Bila sudah masak, tuangkan kedalam mangkuk dan letakkan hirisan cili hijau. Siap untuk dimakan dengan capati, poori (roti bola) dan thosai.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...