Tuesday 27 October 2015

DONUT JEJARI BADAM



Donut jejari badam resepi hidangan pagi & petang dari YM Puan Raja Rozela Rasdi diblog ini. Rupanya seakan-akan Churros tapi cara buatannya seperti donut. Rasanya juga seperti donut, sedap, lembut dan gebu walaupun dihidangkan sejuk.


Jadi kepada ibu-ibu yang masih lagi mencari hidangan pagi petang apa kata cuba resipi dari sahabat Szen ini. Terima kasih Rozie atas perkongsian ini. Jom cuba & kongsi resipi ini ~ Sharizen Kitchen.



DONUT JEJARI BADAM
==============
( Oleh : Sharizen Kitchen)
(Dibuat oleh : YM Raja Rozela Rasdi)
(Resepi : Norhayani Mohd Nor - Aneka Rasa Donut)

BAHANNYA:-
1 biji Telur
40gm Gula Perang
60ml Susu Segar
25gm Mentega Cair
220gm Tepung Gandum
1 sk Serbuk Penaik @ Baking Powder
30gm Badam Hancur

TOPPING :-
Coklat Masakan secukupnya
Serbuk Kulit Kayu Manis secukupnya
Gula Kastor secukupnya

CARANYA:-

1. Pukul telur dengan gula perang sehingga sebati.

2. Masukkan susu segar dan mentega cair. Kacau rata.

3. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik dan badam hancur. Uli sehingga menjadi doh.

4. Balut doh dengan plastik pembalut (cling wrap). Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.

5. Canai dohk lebih kurang 1-1.5cm ketebalannya. Kemudian potong memanjang.

6. Panaskan minyak masak. Ambil sebatang doh. Putarkan sedikit kemudian masukkan kedalam minyak masak. Goreng sehingga perang.

7. Apabila siap boleh dihidangkan dengan coklat panas ataupun digaulkan dengan serbuk kulit kayu manis yang telah dicampurkan dengan gula kastor. Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...