Monday 19 October 2015

KARI HATI LEMBU



Pengemar kari patut cuba kari ni. Bosan dengan kari ayam @ daging cubalah buat kari hati lembut yang sedap ini. Resipi ini amat mudah dibuat dan sedap teramat.


Resipi Kari Hati Lembu ini sedap dimakan bersama salada atau bersama sambal belacan tomato. Sekali cuba pasti nak lagi. Jom cuba & SHARE resipi ini. Selamat Mencuba ~ Sharizen Kitchen.





RESEPI KARI HATI LEMBU
======================
( Oleh : Sharizen Kitchen )

BAHANNYA:-
500gm Hati Lembu - dipotong ikut suka 
3 sudu besar Serbuk Kari Daging
1 biji Bawang Besar - dipotong 4
1 biji Cili Hijau - dibelah 2
1 biji Cili Merah - dibelah 2

DIKISAR @ DITUMBUK BERSAMA:
5 biji Bawang Putih
8 biji Bawang Merah
1 inci Halia

Garam Gula ikut suka
2 sudu besar Santan
1 cawan Air
Daun Kari
Minyak untuk menumis

CARANYA:-
1. Dalam bekas besar masukkan Hati Lembu yang sudah dipotong, Serbuk Kari, Daun Kari, Bahan Kisar, Garam & Gula. Digaul rata.

2. Panaskan kuali dan masukkan Minyak masak. Bila minyak panas masukkan Hati Lembu yang bersalut kari tadi. Balik-balikkan.

3. Bila hati lembu bertukar warna masukkan air, santan, Bawang besar dan Cili Hijau Merah. Dikacau rata.

4. Bila naik minyak dan pekat, rasa kuah itu secukup rasa. Bila cukup rasa. Padamkan api. Siap untuk dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA~ Sharizen Kitchen.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...