Monday 19 October 2015

SAMBAL UDANG BERTELUR


Melihat gambarnya sudah membuat Szen terliur. Apatah lagi bila dah rasa dan buat. Kombinasi telur yang berlemak dan udang yang manis membuat hidangan ini sungguh sedap.

Cara masaknya tidaklah sesusah yang difikirkan. Resepi yang hebat ini kiriman sahabat Szen, Puan Sazlina Maan. Terima kasih Saz diatas resipi yang hebat ini.  Jom cuba buat & kongsi resepi ini ~ Sharizen Kitchen.


SAMBAL UDANG BERTELUR
==================
(Oleh : Sharizen Kitchen )
(Resepi : Sazlina Maan)

BAHANNYA :- 

10 ekor udang sederhana besar
4-5 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai
2 biji telur
Garam dan gula

CARANYA :-

1. Garam kunyitkan udang dan goreng sekejap.

2. Kisar bawang besar dan bawang putih. Serai diketuk saja.

3. Tumiskan cili kisar bersama bahan-bahan yg lain hingga garing dan terbit minyak.

4. Masukkan garam dan gula.

5. Pecahkan telur dan kacau sehingga hancur.

6. Masukkan udang yg telah digoreng tadi.Kacau rata dan sebati. Selamat Mencuba.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...