Friday 10 July 2015

PUDING MILO SEMERBAK ROZIE


Resepi kali ini dari sahabat Szen, YM Raja Rozela Mohd Rasdi yang sentiasa hebat membuat pencuci mulut samada yang pakai telur maupun tanpa telur. Kesedapan Puding Milo Sermerbak Rozie ni tidak boleh dipertikaikan.
Amatlah sedap lembut dan memikat selera. Jom cuba pasti anak-anak & keluarga suka.
PUDING MILO SEMERBAK ROZIE
Oleh : Sharizen Kitchen

BAHANNYA:-
(Untuk 4-5 org makan)

1 cawan Milo
1 cawan Susu Segar
1/2 cawan Gula Perang
2 biji Telur Gred A
1 sudu kecil Esen Vanila

CARANYA:

1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan bekas yang sederhana besar untuk puding. Sapukan sedikit mentega.

2. Kisar semua bahan diatas KECUALI telur hingga sebati. Ketepikan.

3. Dalam bekas yang lain, pukul atau kacau telur perlahan- lahan, jangan sampai berbuih.

4. Masukkan telur kedalam bahan kisar dan kacau hingga sebati. Kemudian tapiskan.

5. Tuangkan kedalam bekas dan tutupkan dengan kertas foil/aluminium. Kukus selama kebih kurang 30-40 minit atau hingga masak.

6. Setelah masak, biarkan ia sejuk terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari bekas atau boleh terus dipotong.

7. Boleh dihias dengan whipped cream dan ceri. Ikut selera dan kesukaan. Lebih enak jika disimpan didalam peti sejuk.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...