Siapa
yang tak suka kueh Apam? Sekarang ini macam-macam resipi Apam yang telah
diposkan oleh Szen diblog ini. Terkini resipi Apam Gula Hangus @ Apam
Sarang Semut elok dicuba.
Rasanya manis, lembut dan gebu. Makan sepotong pasti
tak cukup. Resepi ini dikongsikan oleh Sahabat Szen Puan Suraya Salim yang
hobinya memasak dan mencuba pelbagai resipi. Terima kasih sahabatku, Suraya. Jom cuba
& KONGSI resipi ini ~ Sharizen Kitchen.
RESIPI APAM GULA HANGUS @ APAM
SARANG SEMUT
===============================
(Olahan : Suraya Salim)
BAHANNYA:-
2 cawan Gula Pasir - dimasak
diatas api sehingga menjadi gula hangus ( NOTA: Jaga api supaya tidak
terhangit)
1/2 cawan Air
1/2 cawan Margarine Buttercup
atau Mentega - dicairkan
4 biji Telur
3 sudu besar Susu Pekat Manis
DIAYAK BERSAMA
2 cawan Tepung Gandum
1 sudu besar Soda Bikarbonat
Secubit Garam
Bekas
Kukusan
CARANYA:-
1. Panaskan Kukusan. Glis bekas
dengan Minyak dan ketepikan. Gula Pasir dijadikan gula hangus dengan dimasak
dibawah api kecil dan masak sehingga gula menjadi perang.
2. Tuang Air kedalam Gula Hangus
itu dan kacau rata. Cairkan mentega atau margarine,
3. Bila Gula Hangus hampir sejuk,
masukkan margarine. Kacau rata. Ketepikan.
4. Pukul rata Telur dengan Susu
Pekat Manis dalam bekas besar. Bila rata masukkan Adunan Tepung . Kacau rata.
5. Masukkan Adunan Gula Hangus
kedalam Aduan Telur Tepung tadi dan dikacau rata. Setelah sebati, direhatkan
selama 30 minit sebelum dikukus.
6. Setelah 30 minit berlalu,
kacau adunan dan tuang kedalam bekas. Kukus selama 30 minit dibawah api
sederhana panas.
Sejukkan. Boleh dimakan begitu
atau bersama kelapa parut.
7. Adunan ini boleh juga dibakar.
Selamat Mencuba ~ Sharizen's Kitchen.
No comments:
Post a Comment