Kek Pelangi Madihah dibuat dan dihiasi cantik oleh anak Sahabat Szen, Puan Zalina Yusof. Walaupun Madihah ini sibuk dengan pengajian diperingkat Universiti di Australia. Namun masih boleh menghasilkan kek yang cantik dan sedap ini.
Kecekapan didalam menghias kek ini yang sedap ini setanding chef terkemuka. Hebat & Tahniah. Terima kasih sahabatku Zalina & anaknya, Madihah atas kesudian berkongsi resepi Kek Pelangi Madihah yang sedap ini.
RESEPI KEK PELANGI @ RAINBOW CAKE
(Oleh : Sharizen Kitchen )
BAHAN2NYA:-
500 gm Mentega, dilembutkan
2 1/3 cawan Gula Castor
4 sudu kecil Esen Vanilla
6 biji Telur
5 Cawan Tepung Naik Sendiri
1 1/3 cawan Susu Segar
2 sudu kecil Pewarna Merah, Oren,
Hijau, Kuning, Ungu dan Biru- kepekatan warna bergantung kepada kesukaan.
6 bekas bersaiz sama
CARANYA:-
1. Panaskan oven pada 180C dan
gliskan bekas dengan mentega dan alas dengan kertas minyak.
2. Pukul Mentega dan Gula bersama
Esen Vanila sehingga kembang dan putih.
3. Masukkan telur sebiji demi
sebiji dan dipukul rata. Selepas itu masukkan selang seli Tepung dan Susu Segar
dan pukul rata. Buat sehingga habis.
4. Bahagikan adunan kek kepada 6
bahagian kedalam 6 mangkuk berasingan. Titiskan setiap mangkuk warna yang
berbeza dan kaup rata.
5. Masukkan enam adunan tepung
kedalam bekas masing-masing dan bakar selama 20-30 minit sehingga masak atau
bila dicucuk dengan lidi keluar bersih. Setiap oven mempunyai tahap kepanasana
yang berbeza.Pastikan kek-kek itu sejuk sepenuhnya sebelum dikeluarkan dari
bekas dan untuk sapuan frosting.
6. Bila kek sejuk,gunakan 'cake
leveler' untuk meratakan kek tadi dan sapukan rata Cream Cheese Frosting keatas
kek pertama. Lakukan proses yang sama keatas adunan kek yang lain. Pastikan
lapisan adunan kek yang telah dimasak itu mengikut warna turutan pelangi.
Lapisan adunan kek kedua diatas adunan kek pertama. Lakukan proses yang sama.
7. Akhir sekali ratakan saki baki
Cream Cheese Frosting itu keatas adunan terakhir atau permukaan atas. Selamat
mencuba.
RESEPI UNTUK KRIM KEJU FROSTING
BAHAN2NYA:
3 pek Krim Keju
250 gm Mentega, dilembutkan
1 cawan Gula Castor
Gula Icing - ikut suka &
diayak
CARANYA:-
1. Campurkan bahan-bahan diatas
dan pukul sehingga kembang dengan Pemukul Kek Elektrik.
2. Ketepi dan simpan dalam petis
sejuk untuk diguna kemudian.
*** TIPS*** Tambah Gula Icing
ikut rasa manis kesukaan.
No comments:
Post a Comment